Tehnikas cienītāju Meka- Sinsheim !

Pievienots: 2. janvārī 2019 15:06 | Autors: Kaspars Bergmanis | Komentāri: (0)

Netālu no Porsche dzimtenes Štutgartes atrodas viens no lielākajiem Eiropā privātajiem muzejiem- Sinšeimas auto un tehnikas muzejs. (Sinsheim Auto& Technik Museum). Ja Amerika savai varenībai lielu paldies saka automobiļiem tad Vācija to var teikt tehnikai un mīlestībai pret to.  Privātais muzejs, kuru nodibināja 1980.gadā. Šobrīd tehnikas ekspozīcijas platība sasniedz 30000 kvadrātmetrus ir ļoti iespaidīga.  Tajā ļoti lielā skaitā ir izstādīta auto, moto, avio un militārā tehnika. Ekspozīcijā savu vietu atrada arī tvaika lokomotīves un kara kuģi dzinēji, kuri pārsteidz ar saviem iespaidīgajiem izmēriem.  

Braucot pa autobāni no Štutgartes uz Frankfurti jau laikus var pamanīt informatīvus plakātus, ka Sinšeimā ir tehnikas muzejs, kurā atrodas leģendāras  lidmašīnas, kuras pārsteidza savu laiku- padomju TU144 un angļu/ franču Concorde.  Divas milzīgas un leģendām apvīti pasažieru laineri, kuri ar virsskaņas ātrumu pārvadāja pasažierus. Diemžēl TU144 vajāja neveiksmes un pasažierus šis reaktīvais laineris pārvadāja nepilnu gadu no Maskavas uz Kazahstānas PSR galvaspilsētu Almatu. Savukārt Concorde savā pēdējā reisā devās 2003.gadā, lai savu atlikušo mūžu pavadītu uz postamenta, kurš atrodas uz muzeja jumta. Ikviens muzeja apmeklētājs var iekāpt izstādīto lidmašīnu salonos un apskatīties kādā šaurība ir strādājuši piloti, un atliek vien pabrīnīties kā viņi spēja orientēties starp neskaitāmiem slēdžiem un mērinstrumentiem.

Sinšeima var lepoties ar to, ka eksponātiem apkārt ir izveidota vide, kurā ir bijuši tā laika automobiļi.  Ja tas ir Elvisa Preslija rokenrola  laika rozā Cadillac tad nospiežot pie eksponāta novietoto speciālu pogu sāk skanēt tā laika mūzika, bet blakus novietotie manekeni ir tērpti tā laika drēbēs ar to gadu raksturīgām frizūrām. Ar laikraksta formātu nepietiktu, lai aprakstītu pasaules valdnieku automobiļus, jo te ir gan nacistu vadoņa, gan sašauts ASV prezidenta auto. Ļoti daudz  armijas tehnikas- tanki, lidmašīnas,  helikopteri, motocikli, lielgabali un to lādiņi kā arī manekeni, kuri tērpti krievu, angļu, vācu un amerikāņu formas tērpos. Kara tehnikas eksponāti ir teicami restaurēti gan tādi kādi tie tika nesen atrasti. Piemēram muzejā ir vācu iznīcinātājs „Junkers JU87 Stuka” vraks, kurš teju 70 gadus nogulēja jūras dzelmē, gan Ukrainā atrasts un izrakts no purva vācu smagais tanks Pantēra .      

Sporta cienītāji var aplūkot dažādas rallija mašīnas, gan F1 formulas un pilotu ekipējumus.  Šeit savu mājvietu atrada 1976.gada sešu riteņu F1 formula „Tyrrell”.  Goda vietā stāv „Blue Flame”- leģendārais raķešauto ar kuru amerikānis Harijs Gebeličs ( Gary Gebelich)  1970.gada7.okobrī, Bonnevilas sāls ezerā uzstādīja 1014,656km/h. Ekspozīcijā ir paris simtu motociklu, kuri pārsteidz ar savu dizainu. Sākot no maza saliekama motorizēta divriteņa līdz milzīgam šova motociklam ar kravas auto riepām. Daudzus eksponātus vari atdzīvināt. Piemēram liela tvaika lokomotīve atdzīvojas un ar viena eiro monētas palīdzību. Gluži kā telefona automātā- iemet monētu un lielie lokomotīves riteņi sāk griezties un ekspozīcijas zāli pārņem čukčubānītim raksturīgā šņākoņa un svilpes skaņas.  Tā var atdzīvināt arī reaktīvo lidmašīnu, tanku un dažādus muzikālos automātus kuru skaņa pārnes vismaz par 80 gadiem atpakaļ laikā.  Sinšeimas  tehnikas muzejam  atvēlētās 5 stundas paskrēja nemanot. Senie spēkrati, kuri ir cilvēku roku darbs nebeidz pārsteigt un ir vērts samaksāt 16Eiro,lai aplūkotu vienu no interesantākajiem tehnikas muzejiem Eiropā. 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-