Lietoto detaļu Eldorado Ķīnā.

Pievienots: 22. janvārī 2015 20:16 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (1)

Pie mums pieņemts, ka detaļas tiek pirktas servisos un autoveikalos, bet taupīgākie kaut ko vēl noderīgu cenšas sameklēt autokapsētās jeb tā saucamajos šrotos. Ķīnā ir savādāk – visu, kas autobraucējam nepieciešams var atrast pilsētas centrā, specializētajā tirgū, kam šķietami nav robežu.



Par to pārliecinājies kāds amerikāņu žurnālists, kas kopā ar komandu bija ieradies Guangdžou pilsētā, lai piedalītos drifta sacensībās. Tā kā automašīna jau pirmajās sacīkstēs tika samērā stipri bojāta, bet plāns paredzēja dalību vairākos pasākumos, nācās steidzami atrisināt jautājumu ar rezerves daļām.

Lietu sarežģīja tas, ka Guangdžou ir miljonu pilsēta, mēs tajā svešinieki, bet bojātā mašīna – japāņu ražojums. Izlīdzēja vietējie, kas pastāstīja par tirgus kvartālu, kura specifika ir rezerves daļu tirdzniecība. Nonākot tajā, mēs tikām burtiski sagrauti: cik vien tālu sniedzās skats, ielas malā bija izkārtotas auto detaļu tirgotavas, kas no grīdas līdz griestiem bija piekrautas ar visu, kas nepieciešams, lai saliktu kopā automašīnu. Sākumā tas likās pilnīgs neprāts, taču izrādījās, ka šajā šķietamajā haosā valda stingra kārtība un katras pārdotavas īpašnieks perfekti orientējas savā saimniecībā. Dažas noliktavas specializējās noteiktu detaļu piegādē (kardāni, pneimatisko piekaru elementi, amortizatori utt), citi pārstāvēja kādu auto zīmolu. Bija arī lietas, kas mums šķita uzkrītoši bīstamas – īsinot laiku, daudzi pārdevēji mēdza turpat uzsmēķēt – arī tie, kas tirgoja degvielas vadus, caurules un barošanas sistēmas komponentus (bail pat iedomāties, kas būtu, ja benzīna tvaikiem pieķertos dzirkstele), savukārt pilnīgi visi detaļu stendi bija tā pārblīvēti ar preci, ka likās, savās vietās tie turas tikai uz godavārda. Daudzas bodītes nodarbojās ar detaļu restaurēšanu - attēlos var redzēt, kā centīgi puiši, tupot ielas malā komplektē automašīnu lukturus no daudzām vēl lietojamām detaļām un atgriež stikliem to sākotnējo mirdzumu.  Tas pats notiek ar sajūgiem, transmisijām un pat motoriem. Nekādu darbnīcu, specializēto stendu vai dārgas aparatūras - nomainām detaļas, pārbaudām kompresiju un "aiziet jūriņā!" 

 

Komentāri:

Viesis: Akmentinš - 23. janvārī 2015 13:28

Skaisti. Realitātē vajadzīgo detaļu pēc Nr. var meklēt nedēļām ilgi.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-