Ferratum World RX of Rīga-Latvia

Pievienots: 1. septembrī 2022 22:02 | Autors: Jānis Unbedahts, RA EVENTS | Komentāri: (0)

Šajā nedēļas nogalē 3. un 4. septembrī Biķernieku trasē risināsies 2022. gada FIA pasaules rallijkrosa čempionāta dubultposms Ferratum World RX of Rīga-Latvia, sperot plašus soļus jaunās elektrificētās ēras sezonas favorītu noskaidrošanā.


Pašmāju skatītājus Eiropas čempionātā priecēs divi Latvijas pārstāvji – Jānis Baumanis un Ronalds Baldiņš, kamēr Roberts Vītols ar pēdējā brīža pieteikumu papildinājis RX2e ieskaites dalībnieku pulku.


World RX


Vēsturiski sacensības Rīgā allaž risinājušās sezonas otrajā pusē, tomēr šovasar (vai šoruden) Biķernieku trase kļuvusi par tikai otro pasaules čempionāta pieturpunktu. Nav šaubu, ka svārstības un izmaiņas čempionāta kopvērtējumā dubultposma laikā ir neizbēgamas. Pēc pasaules čempiona titula nosargāšanas pērn, zviedrs Johans Kristofersons veiksmīgi pielāgojies tehniskajām izmaiņām, izcīnot uzvaru arī šī gada pirmajā posmā Ramudden World RX of Norway, finālā pieveicot savu ilggadējo sāncensi Timiju Hansenu. Kristofersona pārstāvētajai Volkswagen Dealerteam BAUHAUS komandai dubultprieku Hellas trasē sagādāja arī mājinieka Oles Kristiana Veibija finišs trešajā vietā.


Atbilstoši šogad veiktajām izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā, sacensību uzvarētājs saņem 20 punktus, neatkarīgi no kvalifikācijas, progresijas un pusfinālu braucienos izcīnītajām vietām. Otrās vietas ieguvējs tiek apbalvots ar 16 punktiem, trešās vietas ieguvējs saņem 13 punktus, bet katrs nākamais braucējs - par punktu mazāk. Līdz ar to Johana Kristofersona handikaps kopvērtējumā pār Hansen World RX Team komandas braucēju Timiju Hansenu sasniedzis četrus punktus, bet Veibijs atrodas vēl trīs punktus tālāk.  Neraugoties uz uzvaru savā pusfināla braucienā, somam Niklasam Gronholmam neizdevās fināla starts, kā rezultātā nācās samierināties ar piekto vieto aiz otras Construction Equipment Dealer Team komandas mašīnas, ko savā pirmajā pasaules čempionāta finālā pilotēja Klāra Andersone. Ārpus fināla piecinieka Norvēģijā palika jaunais zviedru talants Gustavs Bergstroms, divu pasaules čempionāta posmu uzvarētājs Kevins Hansens, kā arī pieredzējušais vācietis Renē Mjunihs.


Visi Norvēģijas posma dalībnieki ir devušies arī uz Ferratum World RX of Rīga-Latvia, lai turpinātu cīņu par čempiona titulu. Dubultposma ietvaros sacensību uzvarētājs tiks noskaidrots gan sestdien, gan svētdien. Katram braucējam ir matemātiskas iespējas Rīgā tikt pie 40 punktiem un pārņemt vadību sezonas kopvērtējumā.


Euro RX1: Baumanis un Baldiņš


Eiropas čempionāta pirmajos trīs posmos sevi vispārliecinošāk pierādījis 2017. gada Eiropas čempions Antons Marklunds. Pēc panākumiem pirmajos divos posmos zviedru sportists pie SET Promotion sagatavotās Hyundai i20 stūres bija ceļā uz labu rezultātu arī Hellas trasē, tomēr tehniskas problēmas finālā lika samierināties ar ceturto vietu. Pēc trim posmiem Marklunds iekrājis 53 punktus, kas viņam sniedz 17 punktu handikapu čempionāta kopvērtējumā pār tuvāko sekotāju Jāni Baumani.


Latviešu sportistam mājas posms Biķernieku trasē vairākkārt nesis patīkamas emocijas, no kurām visspilgtākā bija pērn izcīnītā uzvara FIA Eiropas čempionāta ietvaros. Šogad Baumanis pievienojies #YellowSquad komandai un pirmajos posmos izcēlies ar lielisku stabilitāti. Ar Peugeot 208 automašīnu Ungārijā Baumanis palika soli aiz goda pjedestāla, ko papildināja ar sesto vietu Holjesā, bet šīs sezonas labāko rezultātu sasniedza Hellas trasē, finiša līniju šķērsojot trešajā vietā. Tikai divus punktus no Jāņa Baumaņa atpaliek Norvēģijas posma uzvarētājs Andreass Bakeruds. Pie viņa Audi S1 EKS RX quattro stūres Ferratum World RX of Rīga-Latvia sēdīsies prasmīgais un pieredzējušais Ronalds Baldiņš, kurš šosezon Eiropas čempionātā vēl nav startējis, tomēr mājas trases priekšrocības un iepriekš demonstrētais ātrums ļaus Latvijas līdzjutējiem cerēt uz spēkošanos arī ar prasmīgākajiem Eiropas meistariem. Plašo konkurenci lieliski apliecina fakts, ka kopvērtējuma ceturtās un devītās vietas īpašniekus šķir tikai seši punkti. Pēc goda pjedestāla izcīnīšanas Ungārijā sezonas turpinājums diviem pasaules čempionāta pieredzi guvušajiem braucējiem Enzo Idem un Ulrikam Linnemanam nav bijis pārāk veiksmīgs. Abi sportisti neiekļuva finālā Skandināvijas posmos, tomēr ir apņēmības pilni pavērst situāciju labvēlīgā gaismā Rīgā.


Lai gan Sivertam Svardalam ar Volkswagen Polo vēl nav izdevies kāpt uz pjedestāla, uz Ferratum World RX of Rīga-Latvia norvēģis dosies kā kopvērtējuma ceturtās vietas īpašnieks ar 24 punktiem. Četrus punktus no viņa atpaliek tautietis Sondre Evjens, kurš mājas posmā finišēja otrajā vietā, tieši priekšā Baumanim.


Konkurenci vadošajiem sportistiem centīsies izrādīt arī vairāki pieredzējuši braucēji, tostarp Tamass Karai, Peters Hedstroms, Mendija Augusta, Anderss Mihalaks, Attila Mozers un citi. Kopumā uz starta Biķernieku trasē gatavojas iziet 18 dalībnieki.


RX2e: Vītols


FIA pasaules čempionāts RX2e ieskaitē 2022. gadā sastāv no pieciem posmiem. Sezonas ievadā Skandināvijas pussalā braucēji sacentās skatītāju iecienītajās Holjesas un Hellas trasēs. Par spožāko atklājumu kļuvis 16 gadus vecais beļģis Viktors Vrankss, pārsteidzot konkurentus ar divām uzvarām. Uz Rīgu jaunā rallijkrosa zvaigzne devies tikai ar sešu punktu pārsvaru pret Nilu Andersonu, kurš abos posmos savas spējas visspožāk apliecināja tieši fināla braucienos.


Lai gan zviedrs Izaks Sjokvists guva uzvaras savā pusfināla braucienā gan dzimtajā Zviedrijā, gan kaimiņzemē Norvēģijā, fināli abos posmos noslēdzās vienādi, Sjokvistam finišējot trešajā vietā, atkārtojot savu līdz šim labāko rezultātu, kas tika sasniegts arī pērn Zviedrijā un Beļģijā.


Aizraujošais sacensību formāts un līdzvērtīgā tehnika padara RX2e par ļoti piesaistošu klasi arī mazāk pieredzējušiem braucējiem. Tā, piemēram, Norvēģijā uz starta stājās divkārtējais olimpiskais čempions kalnu slēpošanā Aksels Lunds Svindals, aizsniedzoties līdz devītajai vietai. Tikmēr Latvijas publikai pārsteigumu sagādājusi talantīgā Roberta Vītola pieteikšanās startam vien pāris dienas pirms sacensību sākuma.


Pēc 3. un 4. septembrī gaidāmā Ferratum World RX of Rīga-Latvia norises sezona turpināsies ar dubultposmiem arī Portugālē, Beļģijā, Spānijā un Vācijā, kur 2022. gada FIA pasaules čempionāts noslēgsies 13. novembrī.


FIA pasaules rallijkrosa čempionāta dubultposmu Ferratum World RX of Rīga-Latvia 2022. gadā iespējams sarīkot pateicoties atbalstam, ko sniedz Latvijas valdība, Izglītības un zinātnes ministrija, Rīgas valstspilsētas pašvaldība, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, World RX dubultposma titulsponsors Ferratum, sadarbības partneri Magnetic Latvia un Ceļu satiksmes drošības direkcija, kā arī sponsors Ramirent.


 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-