Rallijs „Latvija 2015”

Pievienots: 17. novembrī 2015 11:17 | Autors: Agnis Krauja | Komentāri: (0)

Ar Jāņa Vorobjova ekipāžas uzvaru 18. oktobrī noslēdzās Latvijas rallija čempionāta astotais — pēdējais — posms „Latvija 2015”. Raimonda Kisiela ekipāža ar pasaules līmeņa tehniku tomēr palika otrajā vietā. Latvijas rallija sabiedrību ar savu ātrumu šokēja 15 gadus vecais somu pusaudzis Kalle Rovanpera.Rallijs „Latvija 2015” norisinājās divas dienas — sestdien tika aizvadīti asfalta seguma ātrumposmi Rīgā, Biķernieku trasē, un Jūrmalas ielās. Svētdien rallijs turpinājās ar grunts seguma ātrumposmiem Tukuma apkārtnē un Ķemeros. 

Latvijas čempionu titulus jau iepriekšējā posmā „Tartu Rally 2015” nodrošināja igauņi Sīms Plangi/Mareks Sarapū prestižākajā LRC2 grupā, kuri uzvarējuši visos septiņos iepriekšējos Latvijas čempionāta posmos. Šī nav pirmā reize, kad Latvijas rallija čempionātā valda igauņi (2014. g. R5 grupā uzvarēja Raula Jētsa ekipāža, 2012. g. N4 grupā — Kaspara Koitla ekipāža, 2011. g. A+ grupā — Georga Grosa ekipāža), tomēr latvieši joprojām patiesā neizpratnē groza galvas — kā gan tas nākas, ka allaž tik lēnie „estiņi”, kuri uz koplietošanas ceļiem nekad nepārsniedz atļauto ātrumu, izbraucot rallija ātrumposmu trasēs, kļūst vienkārši nenotverami… 

Pirms šāgada pēdējā posma par čempioniem LRC1 grupā bija kļuvuši Guntis Lielkājis/Vilnis Miķelsons, kuriem šosezon trīs uzvaras un divas otrās vietas. Pēdējā posmā titula ieguvēji bija jānoskaidro tikai LRC3 grupā, kur galvenie pretendenti bija Ralfs Sirmacis/Artūrs Šimins un līdzšinējie čempionāta līderi Nikolajs Grjazins/Jaroslavs Fjodorovs. Abas ekipāžas pārstāv „Sports Racing Technologies” krāsas, un abām līdzšinējos septiņos posmos bija katrai pa trim uzvarām klasē. Turklāt teorētiski uzvaru klasē varēja izcīnīt arī Emīla Blūma ekipāža. Lai saglabātu intrigu, sezonas pēdējā LRČ posmā ekipāžām tiek piešķirts lielāks punktu skaits: par uzvaru dod nevis 15, bet 25 punktus, par otro vietu — 20 utt.

Rallijā „Latvija 2015” cīņa par uzvaru absolūtajā ieskaitē izvērtās starp pieredzējušajiem pilotiem Jāni Vorobjovu un Raimondu Kisielu. Ekipāža Raimonds Kisiels/Arnis Ronis cīņā devās ar jaunākās paaudzes „Skoda Fabia R5” automašīnu. Jāatgādina, ka iepriekšējā Latvijas čempionāta posmā „Rally Kurzeme 2015” Kisiela ekipāža startēja ar „Citroen DS3 R5” automobili. Pēc pirmajiem diviem 6,88 km garajiem „Latvija 2015” ātrumposmiem Biķernieku trasē Jāņa Vorobjova/Andra Mālnieka ekipāža ar N4 klases „Mitsubishi Lancer Evo X” automašīnu bija līderi, bet Raimonds Kisiels/Arnis Ronis pirmo vietu pārņēma pēc nākamajiem diviem laika ieskaites braucieniem, kas bija 6,81 km gari un notika turpat Biķerniekos. Pēc tam Jūrmalā tika aizvadīti divi 1,35 km gari ātrumposmi. Vorobjovs tajos uzvarēja un atguva līderpozīciju, bet Kisiels saņēma 10 sekunžu sodu par falšstartu un beigās atkrita uz trešo vietu, palaižot priekšā Jāņa Berķa/Edgara Čerpojus ekipāžu, kura ar „Mitsubishi Lancer Evo IX” uzvarēja trešajā ātrumposmā. Diena noslēdzās ar 2,79 km garu paralēlo nakts ātrumposmu Biķerniekos, kur Kisielam izdevās uzvarēt, paceļoties uz otro vietu, bet Vorobjovs saglabāja vadību rallijā, taču pirms otrās dienas bija tikai 0,01 sekundi priekšā konkurentam. Pēc pirmās dienas kopvērtējuma trešajā vietā sensacionāli ierindojās piecpadsmit gadus vecais somu pilots Kalle Rovanpera, kurš startēja ar priekšpiedziņas „Citroën C2R2 MAX”. Kalle ir bijušā WRC dalībnieka (1993.—2006. g.), „Seat”, „Peugeot”, „Mitsubishi” un „Škoda” rūpnīcu komandu pilota, 2001 .g. Zviedrijas rallija uzvarētāja Hari Rovanperas dēls. 

Svētdien sekoja pieci ātrumposmi — četri grants ceļos Tukuma apkaimē un viens Ķemeru ielās. Sākot ar astoto ātrumposmu, Vorobjovs sāka strauji attālināties no Kisiela un uzvarēja četros no pieciem laika ieskaites braucieniem, dienas izskaņā Vorobjova/Mālnieka pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem sasniedza 32 sekundes. 

Uzvarot septiņos no 12 ātrumposmiem, skaistu un pārliecinošu uzvaru rallija „Latvija 2015” absolūtajā ieskaitē (un LRC2 grupā) izcīnīja Jānis Vorobjovs, kurš rallijā „Latvija” piedalījies visās deviņpadsmit tā sarīkošanas reizēs. Otrajā vietā ar trim uzvarētiem ātrumposmiem šajā rallijā finišēja Kisiels/Ronis, uzvarot LRC1 vērtējumā, bet trešajā vietā rallija kopējā ieskaitē ierindojās Mārtiņš Svilis/Ivo Pūķis ar „Mitsubishi Lancer Evo X”. Viņi uz trešo pozīciju pakāpās desmitajā ātrumposmā, kad avāriju piedzīvoja Jānis Berķis/Edgars Čeporjus. Rallija kopvērtējumā ceturtie finišēja krievu sportisti Staņislavs Travņikovs/Aleksejs Lukjaņuks, bet piektie — četrkārtējā pasaules čempiona Tomija Makinena komandas „Tommi Makinen Racing” ekipāža ar pilotu Hiroki Arai. 11. ātrumposmā ļoti smagu avāriju piedzīvoja japāņu komandas biedri — pilota Takamoto Katsutas ekipāža, kas tobrīd atradās augstajā 6. vietā rallija kopvērtējumā un atsevišķos ātrumposmos bija ieguvusi divas otrās un vienu trešo vietu. Japāņu „Subaru Impreza WRX STi” aizķēra līkuma iekšmalu un lielā ātrumā apmeta kūleni, ietriecoties kokā. Abus braucējus ātrā palīdzība nogādāja slimnīcā pārbaužu veikšanai. Par laimi, sportisti smagas traumas nav guvuši, konstatēti tikai sasitumi, un jau svētdienas vakarā no slimnīcas izrakstīti. 

Daudzajiem skatītājiem baudāmu braukšanu sānslīdēs demonstrēja Andis Neikšāns/Aivis Aizsilnieks ar aizmugures piedziņas „BMW M3”, kuriem tika 7. vieta rallija absolūtajā ieskaitē un arī pārliecinoša uzvara RK1 ieskaites kopvērtējumā. Sensacionāli ātrs šajā rallijā bija 15 gadus vecais soms Kalle Rovanpera ar priekšpiedziņas „Citroen C2R2 MAX”. Visu pirmo dienu viņš turējās vadošajā piecniekā, konkurējot ar daudz jaudīgākām mašīnām, bet pēdējā ātrumposmā pakāpās pat uz trešo vietu rallija kopējā ieskaitē! Rallija kopvērtējumā viņš ierindojās 8. vietā un nodrošināja uzvaru LRC3 ieskaites klasē. Tikmēr aiz jaunā Rovanperas muguras risinājās cīņa par Latvijas čempiona titulu LRC3 grupā.Ar finišu 9. vietā rallija kopvērtējumā titulu ieguva Ralfs Sirmacis/Artūrs Šimins ar „Peugeot 208 R2” no „Sports Racing Technologies” komandas, kuri sīvā cīņā tomēr pārspēja krievu sportistu Nikolaja Grjazina/Jaroslava Feodorova ekipāžu. Šāgada Eiropas junioru vicečempionam Sirmacim šis ir jau ceturtais Latvijas čempiona tituls pēc kārtas.

 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-