Latvijas Gada motocikls 2014 — ugunskristības

Pievienots: 18. maijā 2014 17:50 | Autors: Kaspars Bergmanis | Komentāri: (0)

Šogad, pateicoties TV raidījuma „Motociklisti” vadītāja Arņa Blodona iniciatīvai, tika izveidots un dots starts pirmajam motociklu konkursam Latvijā — „Gada motocikls”.
Par titulu „Gada motocikls” lemj žūrija, kuras sastāvā ir žurnālisti, kas prot braukt ar motociklu un var pastāstīt savai auditorijai par testēto transporta līdzekli. Otra žūrijas daļa ir eksperti, kas dalīsies savos iespaidos ar mediju pārstāvjiem un moto dīleriem.

Konkursā piedalās 24 motocikli, kuri sadalīti piecās nominācijās: labākais tūrisma, piedzīvojumu, paaugstināta komforta, sporta, ielas motocikls. 14. maijā konkursa žūrijai bija smags darbs — dienas garumā dot vērtējumu par katru no konkursā izstādītajiem motocikliem. Testa sesija notika sporta kompleksā „333” un tā apvidū. Žūrijai tika dota rīcības brīvībā, bet dīleru pārstāvji neskopojās ar informāciju par modeli, kuru pārstāv. Dienas pirmā puse bija lietaina, un šajā motociklam tik nedraudzīgajā laikā tika izmēģināti tūrisma motocikli. Braucot ar „BMW 1200RT”, varēja izbaudīt visas berlīnieša ekstras — apsildāmos rokturus, sēdekli un elektriski regulējamo vējstiklu, kas ļauj braukt ar neaizvērtu ķiveres stiklu lietus laikā. Par spīti saviem iespaidīgajiem izmēriem, motocikls ir ļoti ērti vadāms. Mulsina vien tehnoloģisko „fīču” daudzums, kas motociklu padara par „automobili uz diviem riteņiem”. Vai tas nepieciešams motociklam, ar kuru gribētu doties uz pasaules malu?

„Jo vienkāršāk, jo labāk!” — šis sauklis iederētos, raksturojot „Suzuki V-Storm DL1000”, kas nominēts piedzīvojumu motociklu kategorijā. Jaudīgs motocikls bez elektroniskajām „fīčām”. Pagriežot amortizatoru cietības sviru, piekares amortizāciju vari pieregulēt pats. Dīvaini izskatās „Suzuki” dzinējs. Pirmais uzreiz pamanāmais ir uzskrūvējamais eļļas filtrs, kuram apkārt kā čūska vijas izpūtēja caurule. Dizaina estēti par „V-Storm” noteikt rauktu degunu, bet mehāniķi — gluži pretēji — priecātos, ka nevajag izjaukt pusi motocikla, lai, nomainot eļļu, piekļūtu eļļas filtram, tāpat arī starterim.

Par šo varētu fanot estēti ?

Motocikls nav paredzēts dubļiem un zemes ceļiem, bet gan gludam asfaltam vai motosporta trasei — „MV Agusta F4 1000”. Lai nu kas, bet itālieši prot izveidot skaistu un modernu dizainu. Katra detaļa un līnija ir veidota tā, lai braucējs saplūstu ar motociklu un kļūtu par vienu veselu. Gluži kā elegants cimds uz dāmas rokas. Pat izpūtēji nebojā motocikla siluetu, bet kā kvadrātainas Doma ērģeļu stabules iznirst no sēdekļa apkašas aizmugurē absolūti simetriski. Pilnīgs pretstats „MV Agusta” sportbaikam bija „MV Agusta Brutale 800 Dragster”. Absolūti oriģināls dizains, sākot no stūres rokturiem, kurus var regulēt dažādos leņķos, līdz pagrieziena lukturiem, kas piestiprināti pie ļoti oriģināla izskata dubļusarga. Uzsākot braukt ar šo vienvietīgo huligānu, ausīs iecērtas neparastā skaņa, ko izdod trīs cilindru dzinējs caur trim stabulēm, kuru nav analoģiska dizaina izpūtējiem. Skaņa ir kā rallijam sagatavotam „Subaru Sti”. Braucot ar „Brutale 800 Dragster”, rodas sajūta, ka esi apseglojis monstru, kas gatavs visus saplosīt gabalos.

Austriešu „KTM 1290 Super Duke” itāliešu dragsteram var radīt visai nopietnu konkurenci. Veidots uz klasiskiem pamatiem, kam piešauta iespaidīga jauda, motocikls neliek vilties. Precīza pārnesumu kārbas darbība, spēcīgas bremzes. Ar kreisās rokas īkšķa palīdzību var iestatīt režīmus, kuri nepieciešami, lai motocikls brauktu atbilstoši. Regulācija un iestatījumi samērā vienkārši — nu gluži kā deviņdesmito gadu nogales „Nokia” mobilajiem telefoniem. Mitrā laikā mana mugura kļuva netīra — gluži kā braucot pa peļķēm ar velosipēdu bez aizmugurējā dubļu aizsarga. Nu bet tas taču ir motocikls, un nav ko sūdzēties par slapju ekipējumu.



„Deutschland, Deutschland uber alles!” Pirmais, kas ienāk pratā, braucot ar „BMW F 800GS Adventure”. Pareizs un praktisks kā traumatoloģijas slimnīcas gulta. Ērts, dizains kā militārai tehnikai. Ar šo motociklu varētu kalnus gāzt! Bet kur palicis kardāns? Šim nezvēram ir ķēdes piedziņa un nav tādas „izvirtības” kā elektriskā gāzes roktura. Pārskatāms mērinstrumentu panelis, kam atšķirībā no ciltsbrāļiem ir klasiska skata spidometrs un tahometrs. Savukārt infodisplejs ar pārējiem motocikla informācijas datiem ir digitāls. Viss precīzi un korekti. No elektroniskajām „fīčām” — piekares regulācija. Ķēde motociklam ir īpaši jākopj. Katrs bezceļa pārbrauciens beidzas ar to, ka tā ir jāmazgā, jāeļļo un, sasniedzot nodiluma griestus, jāmaina reizē ar zobratiem. Daudzi moto tūristi dod priekšroku motociklam ar kardāna piedziņu, un te uz skatuves uznāk „Yamaha” ar savu piedzīvojumu motociklu „XT1200ZE Super Tenere”.

Motocikla veidols atgādina spāres galvu ar izlobītām acīm un atvērtu žokli, no kura kā ilkņi izlīduši divi amortizatora štoki. Gaitā pārsteidz tas, ka 1200 kubikcentimetru motors nav tik spēcīgs, kā varētu vēlēties. Tas izskaidrojam ar kardāna piedziņu. Savukārt pārnesumu kārbas darbība lika vilties.

Dīvainais gals...

Man nekad nebija bijusi darīšana ar pseido motociklu. It kā kvadracikls, bet pēc skata kā sniega mocis. Sniega un ūdens motociklu ražotājs „Can-Am” ražo arī triciklus. Neliela instruktāža, un uz priekšu ar „Can-Am Spyder RT SE6 LTD 2014”. Varētu droši apgalvot, ka šis braucamais piesaistīs apkārtējo līdzpilsoņu uzmanību. Savukārt tas, ka, lai ar to brauktu, ir nepieciešama „B” kategorijas vadītāja apliecība, pilnībā izsvītro motocikla priekšrocības, jo braucamais kļūst par automobili. „Can-Am” ir aprīkots ar pusautomātisko transmisiju. Tas nozīmē, ka ātrumus uz augušu pārslēdz ar slēdzi, kurš izvietots uz stūresrata tā, lai to varētu izdarīt ar kreisās rokas īkšķi. Braucot pa nelīdzenu ceļu, nepamet nedrošības sajūta. Savukārt braucot pagriezienos, jāstrādā ar korpusu, lai gluži kā burātājs līdzsvarotu braucamo, kuram priekšējie riteņi atraujas no zemes. „Can-Am Spyder” ir iekļauts paaugstināta komforta motociklu nominācijā kopā ar futūristisko „Honda CTX 1300”. Pirms pieciem gadiem Latvijas tirgū ienāca motocikls ar automātisko transmisiju — „Honda DN-01”. Diemžēl unikālais motocikls neguva plašu lietotāju auditoriju, bet „Honda” radīja nākamo kruīzeri — „Honda CTX 1300”.„Honda CXT” atšķirībā no „DN-01”nav aprīkots ar automātisko pārnesumu kārbu. Par pārnesumiem rūpējas sešu pārnesumu mehāniskā transmisija. Braucējs pie stūres jūtas kā automobilī bez priekšējā stikla. Mērinstrumentu panelis ir tāds, it kā būtu palienēts no „Honda Accord” sedana. Labi pārskatāms, bet nekādi neasociējas ar motociklu. Kā jau kārtīgam kruīzeram — „CXT” ir radio. Pogas ir izvietotas uz bākas, bet es brauciena laikā neriskēju novērst uzmanību no ceļa, lai atrastu īsto pogu no astoņām, ar kuru pagriezt braucošam mocim mūziku skaļāk. Mana piesardzība attaisnojās, jo pēc brīža uz ceļa nesteidzīgā solī iznāca brangs alnis. Bremzes šo smago laineri uz slapjā asfalta apturēja momentā, bet alnis, šķērsojis brauktuvi, iebrida mežā. Nelīdzenais ceļš no Rīgas līdz Ropažiem parādīja, ka „CXT” nav radīts mūsu ceļu kvalitātei. Motocikla piekare nespēj noslāpēt pampakus, kuri brīžam liek amortizatoriem nostrādāt vairāk, nekā viņi to spēj.

Radīts Latvijai

Latvija ir džipu zeme. Tas saistīts ne tikai ar sliktajiem ceļiem, bet arī ar mūsu platumu grādos esošo modi. Braucot pa paugurainu asfaltu vai izdangātu zemes ceļu, „KTM 1190 Adventure” ir lielisks sabiedrotais. Piekares regulācija elektroniska, to var noregulēt visiem laika apstākļiem un ceļa segumiem. Bremzes kā naži, bet dzinēja skaņa kā smagam ložmetējam, kurš norij kasetēm svina ložu. „KTM Adventure” ir motocikls,  kas ļauj justies komfortabli gara auguma cilvēkam, bet „KTM Adventure „R”” ir paredzēts īstam vecim, kurš no darba brīvajā laikā spēlē basketbolu. Tieši par to, ka „R” modelis ir augsts, sūdzējušies tie žūrijas dalībnieki, kuru augums bija zem 180 centimetriem. Dzīvojot savukārt pilsētas vidē un parkojot motociklu uz ietves vai lavierējot starp automobiļiem sastrēgumos, noder pilnīgi kas cits — motocikls ar automātisko transmisiju.

Šogad Latvijas tirgū ienāca „Honda NC750XD” ar divsajūgu automātisko pārnesumu kārbu. Šis „NC700” modelis ir piedzīvojis dažus uzlabojumus. Motocikla galvenā priekšrocība — ērtums un praktiskums. Pseidobākas vietā atrodas mantu kaste, kurā bez bažām var ielikt moto ķiveri. Braucot savukārt pilsētas plūsmā, automāts atvieglo braukšanas komfortu. Nepieciešamības gadījumā ātrumus var pārslēgt manuāli ar taustiņiem, kuri izvietoti uz labās puses stūres sviras.

Klasisko vērtību cienītāji noteikti pamanītu „Harley Davidson XL 1200X Sportster Forty-Eight” čoperi. Jaudīgs motocikls ar agresīvu skaņu, radīts pilsētvidei un pārbraucieniem. Šis motocikls ir absolūta klasika bez pārgudrām elektroniskām „fīčām”, bet ieguvis ABS bremžu sistēmu. Vieni viņu dēvē par dāmu motociklu, jo „Hārlis” asociējas ar lielu motociklu, kura tūnešanas iespējas ir bezgalīgas. Tomēr mana mugura saka „nē” motocikliem tad, ja braucēja kājas ir izstieptas uz priekšu.

Ceļam gals

Ceļot pa šosejām ir viens, bet braukt pa aizaugušām meža stigām un lūkoties uz neaizmirstamām dabas ainavām — pavisam kas cits. Te nu talkā nāk enduro motocikli. Konkursā izstādītais „Husqvarna FE 501” bezceļnieks ar 600 cm³ dzinēju deva iespēju izbaudīt jaudu, kas savu braucēju bez grūtībām uzveda jebkurā smilšu kalnā. Diemžēl motocikls ar numuru 13 bija liktenīgs raksta autoram, kad testa sesijas nobeigumā, braucot no smilšaina kalniņa, motobraucēja kāja nokrita no kāpšļa... Sekoja neveiksmīgs kritiens un līdz ar to arī motosezonas noslēgums.

Konkurss „Latvijas Gada motocikls 2014” noslēgsies šā gada jūlijā. Pateicoties tam, ir sākušās pārmaiņas motolietās Latvijā. Moto interesenti var iegūt informāciju no medijiem, kuriem ir pieejami testa motocikli. Savukārt pircēji var pieprasīt testa braucienu ar motociklu, kuru viņi vēlas iegādāties. Interesējieties, prasiet, testējiet un izdariet savu izvēli!

http://www.autonews.lv/galerija/915/

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-