Moskvic, ko varētu samainīt pret Brabus.

Pievienots: 24. septembrī 2013 16:33 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (1)

Odesas iedzīvotājs Grigorijs Avetisjans pārveidojis savulaik Padomju Savienībā ražoto Москвич furgoniņu par greznu un ekskluzīvu automobili, par kuru esot solīts pat miljons dolāru.






Москвич 2715 ir tas pats Padomijā ražotais kravas furgoniņš, ko izmantoja pīrādziņu, pasta, nelielu preču vai rezerves detaļu pārvadāšanai. Avetisjans to pilnībā pārbūvējis, ieguldot projektā summu, kas sastāda vairāk nekā 100 000 ASV dolāru un patērējis darbam 11 gadus. Pēdējos piecus gadus meistars brīvo laiku pavadīja garāžā, stundām ilgi zīmējot skices, bet visu iegūto naudu no pašam piederošā elektromotoru pārtīšanas ceha, ieguldīja Москвич projektā. Radinieki to neņem ļaunā, tieši otrādi – Avetisjana dēls lepojas ar savu tēvu, kurš bez atbilstošas izglītības, balstoties vienīgi uz entuziasmu, spējis radīt tik unikālu darbu. Dēls stāsta, ka sākumā Москвич taisīts viņa tēvocim - kaut kas pievilkts, uzlabots, samainīts, bet vēlāk tēvs iegājis azartā. Radinieks jau sen kā nopircis citu mašīnu, bet tēvs tik turpinājis ķimerēties, teikdams: „Gan jūs vēl redzēsiet, nevienam tādas nebūs.”


Un tā ir taisnība, jo no pieticīgā pīrādziņu vedēja te palicis maz – Avestisjana Москвич ir 15 collu riteņu diski, rūpīgi krāsota virsbūve un bēšas krāsas salona apdare, ko meistars noskatījis no Bentley. Metāliskās detaļas nevainojami spīd, kaut gan tas nav hroms, bet gan līdz pilnībai nopulēts nerūsējošais tērauds. No šī materiāla ar rokām izgatavota katra mazākā skrūvīte, bet uz visām detaļām, kur vien to bija iespējams izdarīt, iegravēta Iževskas rūpnīcas firmas zīme. Īpašs lepnums saimniekam ir par salona apdari – komplicēto pārvilkšanas darbu, ko citkārt uztic desmitiem meistaru, entuziasts paveicis gada laikā viens pats. Paštaisītā stūre vien ir ko vērts – tā izgatavota no ozola, nerūsējošā tērauda un ādas ar firmas gravējumu centrā. Grigorijs to taisījis vairākus mēnešus. Atšķirībā no oriģināla Grigorija Москвич viss veidots tā, lai vadītājam būtu iespējami ērtāk – stikli paceļas automātiski, bet, lai iepildītu degvielu,  tvertnes vāciņš nav jāskrūvē ar rokām – pietiek, ja nospiež nelielu sviru, kas iemontēta pie stūres. 


Furgoniņa sirds izgatavota no nerūsējošā tērauda. Zem melni krāsotā motora pārsega atrodas īsts mākslas darbs, ko grezno iegravēts autogrāfs ar parakstu. Kā paskaidro konstruktors, „Gogoš” ir viņa vārds armēņu valodā. Radiatora apdarei izmantots materiāls, kas iegūts, izkausējot 10 000 sprostpaplāksnes (atsperšaibas) un pat dzesēšanas šķidruma tvertnes te izgatavotas no augstas kvalitātes tērauda. Dažādo pārveidojumu rezultātā automobiļa svars teju divkāršojies, tādēļ arī motora jauda palielināta divas ar pusi reizes – citādi Москвич diezin vai izkustētos no vietas. Pēc pārbūves super furgoniņa dzinēja apjoms pieaudzis līdz 2,4 litriem, ko meistars uzskata par pietiekamu. Motora pārsegu grezno divgalvainā ērgļa figūriņa – tieši tāda, kā Krievijas ģerbonī. Avetisjans skaidro, ka izlējis to no Krievijas kapeikām, taču, cik to izlietots, neesot skaitījis. 


Tā pa īstam pārbaudīt automobiļa gaitas īpašības gan neesot sanācis – „Ar šādu automobili neviens saprātīgi domājošs cilvēks nebrauks. Esmu pārāk daudz tam laika tērējis un nevēlos, lai kāds man, kaut vai nejauši, iebrauktu sānos! Šāds auto der tikai apskatei.”


Grigorijs vēlētos, lai viņa Москвич nonāk krievu autobūves muzejā kā sava veida piemineklis aizgājušajai automobiļu būves ērai, vai vēl labāk – tiktu prezentēts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. „Par mašīnu man piedāvāja lielu summu, daudz lielāku par to, kas ieguldīta pārbūvē. Es tomēr negribētu, ka tas tiek paslēpts kāda oligarha garāžā un vēl vairāk man nepatiktu, ja kāds ar to braukātu – lai gan līdz 200 km/h tas ieskrienas viegli,” prāto meistars, ”Taču, kā prezentēt to valsts pirmajai personai, es nezinu,” noplāta rokas Avetisjans.

Komentāri:

Viesis: Ģeds - 25. septembrī 2013 13:04

Strādājis krietni, tikai izskatās, ka velti - nezinu, kā top amerikāņu hromā greznotie kravinieki, taču liekas, ka daudz ātrāk un vieglāk un arī izskatās efektīgāk. Būtu nu paklausījis tos oligarhus un pārdevis, kaut par $100 000 - pats varētu nopirkt sev ko glītāku un praktiskāku:)

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-