Par auto vadīšanu pēc tumsas iestāšanās.

Pievienots: 1. februārī 2012 09:08 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (0)

Lai gan lielākā daļa satiksmes negadījumu notiek diennakts gaišajā laikā, nereti tie negadījumi, kas notiek naktīs, ir daudz smagāki. Renault Braukšanas Skolas instruktori sniedz dažus ieteikumus, kā saglabāt drošību uz ceļa arī pēc tumsas iestāšanās.












Autovadīšana pēc tumsas iestāšanās ir daudz bīstamāka kā diennakts gaišajā laikā. Galvenie iemesli tam ir ierobežotā redzamība uz ceļa, tāpēc nereti grūtāk pamanāmi ir dažādi šķēršļi un citi ceļa dalībnieki. "Redzamība uz ceļiem, kas nav izgaismoti ar ielas lampām, ir atkarīga no automašīnas ārējā apgaismojuma, lukturu un spoguļu tīrības," norāda Renault Braukšanas Skolas direktors.


Braucot diennakts tumšajā laikā pa nezināmiem ceļiem, ieteicams samazināt ātrumu. Parastās tuvās gaismas izgaismo ceļu līdz 50 metru attālumam. Ņemot vērā vidējo autovadītāju reakcijas laiku, šī distance ir pietiekama, lai apturētu auto, ja tas brauc ne ātrāk par 60-70 km/h. "Lai nepieciešamības gadījumā varētu apturēt automašīnu, ja ceļā radušies neparedzēti šķēršļi nakts laikā, vienmēr jāievēro braukšanai drošs un atbilstošs ātrums - tāds, lai būtu iespējams apturēt auto attālumā, kuru pārredzam ar ieslēgtām gaismām. Šī attāluma garums atkarīgs tieši no izmantotajām gaismām. Ja pretī braucošie auto ir daudz, un mums nav iespēja izmantot tālās gaismas, jāsamazina braukšanas ātrums," skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori.


Pēc tumsas iestāšanās novērtēt situāciju uz ceļa kļūst apgrūtinoši. "Ir jāapzinās, ka novērtēt braukšanas ātrumu un distance, balstoties uz lukturu gaismām, ir apgrūtinoši. Grūtības var rasties arī tad, ja automašīnas gaismas nav pareizi noregulētas vai arī tās noregulētas netipiski. Piemēram, plašāk pozicionētas gaismas rada ilūziju, ka automašīna ir tālāk no mums kā patiesībā," norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori. Tieši tāpēc, vadot automašīnu diennakts tumšajā laikā, ieteicams ievērot papildus uzmanību manevrējot, piemēram, mainot braukšanas virzienu vai apdzenot, jo nepieciešams rūpīgi novērtēt distance ar citiem transportlīdzekļiem.


Sliktāka redzamība diennakts tumšajā laikā liek vadītājiem izmantot citus papildus pavedienus par iespējamajiem šķēršļiem uz ceļa, piemēram, citu automašīnu gaismas. "Aizmugurējās gaismas un ik pa laikam signalizējošās bremžu gaismas var mūs brīdināt par šķēršļiem, ar ko saskāries mums priekšā esošais autovadītājs. Sasniedzot aptuveni to pašu vietu, arī mēs varam ievērot papildus uzmanību. Ja pretī braucošās automašīnas gaismas pēkšņi izzūd, tas nozīmē, ka priekšā ir kalns. Šādā gadījumā noteikti neapdzeniet citu automašīnu," brīdina Renault braukšanas Skolas instruktori.


Īpaša uzmanība jāievēro arī, braucot ziemā agrās rīta stundas, kad vēl ir krēsla. Tieši tāpēc sagatavošanās automašīnas vadīšanai tumšā un krēslas laikā šajā gadalaikā ir ļoti nozīmīga.

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-