Tikai ar kvalitatīvu dzensiksnu

Pievienots: 30. novembrī -0001 00:00 | Autors: Autoinfo | Komentāri: (1)

Gandrīz katrs no autoīpašniekiem ir dzirdējis kāda drauga stāstu par plīsušu piedziņas siksnu jeb dzensiksnu un neplānotiem izdevumiem dzinēja gāzu sadales mehānisma remontam ...

Gandrīz katrs no autoīpašniekiem ir dzirdējis kāda drauga stāstu par plīsušu piedziņas siksnu jeb dzensiksnu un neplānotiem izdevumiem dzinēja gāzu sadales mehānisma remontam, jeb tautas valodā runājot, par vizīti servisā ar salocītiem vārstiem. Jauki, ja par to esat tikai dzirdējis un nekad neesat saskāries personīgi, izjūtot it kā nekaitīgā dzensiksnas plīsuma tik kaitīgo ietekmi uz personīgo budžetu.

Saistībā ar dzinēja dzensiksnas darba mūžu un nomaiņas niansēm pat radusies virkne autoīpašnieku ticējumu jeb mutvārdu folkloras, kā labāk un lētāk tikt galā ar siksnas maiņu un kuras daļas, neraugoties uz meistara norādījumiem, autovadītājs uzskata, ka drīkst nemainīt, jo nekas slikts jau nenotiks. Lai saņemtu profesionālas atbildes uz visiem neskaidrajiem jautājumiem, kas saistīti ar dzensiksnas darba mūžu un tās nomaiņu, „Autoinfo” devās uz uzņēmumu „Gros Auto”, kurš pārstāv tādu dzensiksnu ražotāju kā „Dayco”, piedāvā „Continental” grupas uzņēmuma „Contitech” dzensiksnas. “Gros Auto” pārstāv arī spriegotājruļļu ražotājus „SKF” un „Febi”, kā arī ūdenssūkņu ražotājus “KWP” un “SKF”.

„Gros Auto” servisā regulāri tiek veikta šo daļu maiņa un ir uzkrāta plaša praktiskās pieredzes bāze. Ierindas autoīpašniekiem šo rezerves daļu zīmolu nosaukumi neko neizsaka, tomēr jāatzīmē, ka minēto uzņēmumu produkcijas apjomīgākais pasūtītājs ir lielākā daļa pasaulē pazīstamo automašīnu ražotāji, kuri šīs daļas izmanto jaunu auto ražošanā. Loģiski, ka šīs produkcijas kvalitāte ir augstākajā līmenī, ko apliecina arī virkne starptautisku kvalitātes sertifikātu.

Būtiskākais, kas jāzina par dzensiksnu un tās nomaiņu

Noteikums numur viens ir iegādāties tikai kvalitatīvu, pazīstamu uzņēmumu produkciju. Lai gan dažādu ražotāju dzensiksnas vizuāli īpaši neatšķiras, lielie uzņēmumi tehnoloģijas attīstībā iegulda apjomīgus līdzekļus un zinātnisko potenciālu nepārtraukti pilnveidojot materiālu sastāvu, kas ietekmē nodilumu, karstumizturību, mehānisko izturību. No zobsiksnas kvalitātes atkarīgs tās darba mūžs. Kvalitatīvas moderno dzinēju dzensiksnas kalpo no 80 līdz pat 120 tūkstošiem kilometru. Dzensiksnas darba mūža garumu reglamentē autoražotājs. Būtiskākais nosacījums šajā vārdu salikumā ir – kvalitatīva zobsiksna, kas izgatavota atbilstoši dzinēja ražotāja noteiktajām tehnoloģiskajām prasībām. Diemžēl servisos nereti nākas sastapt izbrīnītus autoīpašniekus, kas ir neizpratnes pilni par siksnas plīsumu neilgi pēc dzensiksnas nomaiņas. Prakse apstiprina – nezināmas izcelsmes zobsiksna var plīst krietni pirms plānotā laika. 



 Dzinēja zobsiksnas maiņa jāuztic kvalificētam meistaram, kura rīcībā ir atbilstoši instrumenti. Montāžā nedrīkst izmantot asus instrumentus, pretberzes līdzekļus, silikona aerosolus un citus ķīmiskus preparātus. Attīstoties autobūvei, dzinēji kļūst aizvien ekonomiskāki, jaudīgāki un arī komplicētāki. Nomainīt dzensiksnu modernajiem dzinējiem bez atbilstoša aprīkojuma atbilstoši prasībām ir faktiski neiespējami. Savukārt, montāžai izmantojot nepiemērotus instrumentus iespējams sabojāt arī kvalitatīvu zobsiksnu. Diemžēl dzensiksnu ražotāji un to pārstāvji nesegs remonta izdevumus, kas radušies nekvalitatīvas montāžas rezultātā. Jāsecina, ka līdz ar moderno dzinēju paaudzi nebūtībā jāaiziet arī šķūnīša tipa servisiem, kuros auto remontiem tiek izmantoti daži unificēti instrumenti un stiprāks vārds.

„Gros Auto” ilggadējā servisa darba pieredze ļauj droši apgalvot, ka pazīstamu ražotāju produkcija, kas uzmontēta atbilstoši prasībām, kalpo noteikto laiku bez problēmām. Situācijās, kad dzensiksna plīsusi priekšlaicīgi vai izrauti vairāki tās zobi, parasti vainojama nekvalitatīva montāža.

Lai dzinējs kalpotu nevainojami jāmaina arī spriegotājrullīši

Mainot zobsiksnu noteikti ir jāmaina arī spriegotājrullīši. Virkne rezerves daļu ražotāju dzensiksnu piedāvā komplektā ar spriegotājruļļiem. Atstājot novārtā spriegotājrullīšus, jau visai drīz iespējams, ka zobsiksna pārleks pār vairākiem skriemeļa zobiem. Savukārt tas vairumā gadījumu nozīmē, ka būs nepieciešams dzinēja galvas remonts. Diemžēl virkne autoīpašnieku nezināšanas vai arī līdzekļu ekonomijas nolūkos spriegotājus nenomaina un pēc visai neilga laika spiesti ieguldīt līdzekļus dzinēja remontā.

Dzensiksnas maiņas laikā jānovērtē arī zobratu un skriemeļu stāvoklis, jo arī šīs detaļas izdilst un nolietojas. Profesionālā servisā uzmanība tiks pievērsta arī ūdenssūkņa stāvoklim. Nav izslēgts, ka līdz ar dzensiksnu jāmaina arī ūdenssūknis. Dzensiksnas stāvoklis profesionālam meistaram jāpārbauda katras tehniskās apkopes laikā.

Ne mazāk svarīga ir arī citu agregātu piedziņas siksnu stāvoklis, jo plīstot, piemēram, ģeneratora siksnai, tās daļas var iekļūt pie dzensiksnas un to bojāt. Svarīgi arī, lai nesulo blīvslēgi. Eļļa un citi tehniskie šķidrumi nedrīkst nokļūt uz zobsiksnas, lai to nebojātu.

Nerakstīts likums ir pēc lietota auto iegādes nomainīt dzensiksnu. Pat tad, ja servisa grāmatiņā ir ieraksts, ka tā mainīta pavisam nesen, jo servisa grāmatiņas, kā liecina prakse, nereti tiek viltotas.

Pastiprināti jāseko līdzi zobsiksnas stāvoklim automašīnām ar zemu ekspluatācijas intensitāti, jo gumijas sastāvs noveco.

Analizējot pēdējo gadu auto rezerves daļu tirgu, „Gros Auto” speciālisti apliecina, ka autoīpašnieki aizvien biežāk izvēlas kvalitatīvas rezerves daļas, kuras kalpo noteikto laiku, jo apzinās, ka skopais maksā divreiz. Šobrīd „Gros Auto Grupa” piedāvā tikai pārbaudītas augstas kvalitātes rezerves daļas.

„Gros Auto Grupas” servisos uzstādītajām dzensiksnām tiek dota 1 gada vai 30 000 km nobraukuma garantija, pie nosacījuma, ka līdz ar dzensiksnu tiek mainīti spriegotājrullīši un nav būtiska nodiluma zobratos.


02.05 (99) 

Komentāri:

Viesis: bmw - 20. jūlijā 2011 22:55

Raksts labs,tikai autoservis gros auto gan nekur neder.Panem dargu naudu un ieliek atpakal vecu detalu,ta man gadijas vinu servisa pie Doles!

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-