Kam ir izdevīgi tirgot tehniskos šķidrumus pēc svara?

Pievienots: 6. septembrī 2009 17:15 | Autors: Igors Ivanovs | Komentāri: (0)

Aizvien biežāk var iegādāties dzesēšanas šķidrumu, kura mērvienība norādīta kilogramos, nevis litros. Šāds piedāvājums tirgotājiem ļauj nopelnīt, bet pircējiem – pārmaksāt.Faktiski visi automašīnas darbam nepieciešamie šķidrumi – degviela, dzesēšanas šķidrums, eļļa un pat vējstikla skalotājs – tiek rēķināti pēc tilpuma, tomēr daži ražotāji, kuru preces atrodamas arī Latvijas veikalu plauktos, tādu produkciju kā, piemēram, dzesēšanas šķidrums fasē pēc svara. Kāda gan ir motivācija pārdot preci, kuras mērvienība tik kardināli atšķiras no automašīnas rokasgrāmatā norādītās? Autoinfo atrastā atbilde ir itin vienkārša – uzrādot neīstās mērvienības, ražotājs nopelna uz neuzmanīgo pircēju rēķina.

Peļņa uz acu apmāna rēķina

Dzesēšanas šķidrums. Uz etiķetes rotājas cipars „pieci”. Nelieliem burtiem apakšā paskaidrots, ka prece sver 5 kilogramus. Apķērīgāka galva uzreiz sapratīs, ka tie nepavisam nav 5 litri, kas jāsajauc ar ūdeni un jāiepilda automašīnā. To saprot vērīgākie pircēji, tomēr – būsim godīgi – daudzi klienti uzrakstu uz iepakojuma pie veikalu stendiem nemaz neizlasa. Vēl jo vairāk – kam gan varētu ienākt prātā, ka ražotājs apzināti jauktu pircējam galvu, lai nopelnītu uz viņa neuzmanības rēķina?

Diemžēl šāda parādība Latvijā nav sveša, turklāt vainīgie ir nevis veikalnieki, kuri pārdod preci, bet gan ražotāji, kuri gatavo un fasē produktu. Tas ir negodīgi pret pircējiem, tomēr ražotājam ļauj ietaupīt.

Blīvums parastam dzesēšanas šķidrumam ir aptuveni 1,11. Tas nozīmē, ka 5 litri antifrīza sver 5,5 kilogramus. Savukārt, ja ražotājs fasē un tirgo pēc svara, tad 5 kilogrami sanāk vien aptuveni 4,5 litri. Tādā veidā ražotājs, pēc savas patikas žonglējot ar mērvienībām uz produkta etiķetes, ietaupa puslitru jeb 12% šķidruma. Ņemot vērā, ka 5 litri antifrīza maksā aptuveni 6,9 latus, pircējs pārmaksās aptuveni 0,83 latus.

Kļūdu nemana, samaisa nepareizi

Autovadītāji reti pamana šādus mērvienību grozījumus uz iepakojuma, tādēļ bieži vien atšķaida 5 kilogramus antifrīza ar 5 litriem ūdens. Tomēr ir svarīgi pārliecināties par to, vai vielas sajauktas pareizi, jo nepareiza šķaidīšana var kaitēt dzinējam. Piemēram, atšķaidot 4,5 litrus dzesēšanas šķidruma ar 5 litriem ūdens, tiek iegūts 9,5 litru maisījums ar koncentrātu 47% un sasalšanas temperatūru līdz –33 oC. Sajaucot 4,5 litrus antifrīza un 4,5 litrus ūdens, iegūtais maisījums ir ar 50% koncentrātu un darba temperatūru līdz –36 oC. Savukārt sliktākais variants ir tad, ja 4,5 litriem antifrīza tiek pielieti 5,5 litri ūdens, jo koncentrāta daudzums maisījumā samazinās līdz 45% un darba temperatūra ir līdz –30 oC.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārpratumiem un pareizās proporcijās sajauktu antifrīzu ar ūdeni, ieteicams pārliecināties, vai uz iepakojuma mērvienība ir norādīta litros. Pretējā gadījumā, iepērkot antifrīzu kilogramos, var nākties pirkt divus produkta fasējumus, jo ar vienu vienkārši nepietiek. Norādītā mērvienība sarežģī arī antifrīza samaisīšanu ar ūdeni, jo nav zināms precīzais antifrīza tilpums un nepieciešamais ūdens daudzums. Diemžēl arī ne visi pārdevēji ir informēti par to, ka antifrīza blīvuma dēļ ir būtiska atšķirība starp produkta svaru un tilpumu, tādēļ pircējam visbiežāk paša spēkiem jāiepazīstas ar produkta aprakstu un mērvienību. Visbeidzot jāatceras, ka antifrīza maiņa uztur dzinēju labā kondīcijā un dzesēšanas šķidrumu nepieciešams mainīt regulāri – zaļos šķīdumus reizi divos gados, bet sarkanos – reizi piecos.

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-