ESI UZMANĪGS – GĀJĒJS UZ CEĻA!

Pievienots: 22. jūnijā 2010 13:35 | Autors: Sabiedrisko attiecību aģentūra BPS PR | Komentāri: (0)

2009.gada statistikas dati* liecina, ka pērn Latvijā reģistrēti 3160 ceļu satiksmes negadījumi, kuros ir cietušie. Kopumā 2009.gadā ceļu satiksmes negadījumos Latvijā bojā gājuši 254 cilvēki, no kuriem 33% jeb 82 cilvēki ir tieši gājēji.

Gājēji ir visneaizsargātākā ceļu satiksmes dalībnieku grupa. Ceļu satiksmes negadījumos, kā liecina statistikas dati, ļoti bieži bojā iet tieši gājēji. “Rūpējoties par savu dzīvību un veselību, gājējiem vienmēr vajadzētu ievērot īpašu uzmanību, atrodoties uz ceļa, kā arī vienmēr šķērsot brauktuvi tikai tad, kad tas ir teorētiski droši – uz gājēju pārejām un degot zaļajai luksofora gaismai,” norāda Renault Braukšanas Skolas direktors.

Statistikas dati liecina, ka ceļu satiksmes negadījumus, kuros iesaistīti gājēji, nereti izraisa ne tikai autovadītāji, bet arī paši gājēji. Viena no biežāk novērotajām nevērīgākajām gājēju rīcībām ir pēkšņa parādīšanās uz ceļa, piemēram, no automašīnas aizmugures vai kāda šķēršļa, šķērsojot ceļu neatļautā vietā vai uz gājēju pārejas, degot sarkanajam signālam. Ja gājējs šādi rīkojas, tad vadītājs, kurš ievēro visus satiksmes noteikumus, ne vienmēr var izvairīties no traģēdijas. „Ir nepieciešamas aptuveni sekunde, lai reaģētu uz pēkšņu situāciju. Savukārt viena sekunde, pieņemot, ka autovadītājs brauc ar 50 km/h, nozīmē 14 nobrauktus metrus, kas ir aptuveni divreiz garāks par gājēju pārēju, turklāt vēl noteikti jāpierēķina 12 metru apstāšanās distance,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori. Protams, arī autovadītāji nav nevainīgi, jo nereti arī viņi neievēro gājēju tiesības uz ceļa.

Viens no galvenajiem principiem, ko gājējiem noteikti vajadzētu ievērot, ejot pa brauktuves malu ārpus apdzīvotām vietām, ir – turēties ceļa kreisajā malā. Turklāt arī tad, ja laika apstākļi un redzamība ir laba, gājējiem vienmēr vajadzētu nēsāt atstarotājus. Savukārt, ejot pa ceļa malu, vajadzētu izvairīties no mūzikas klausīšanās – tas ļaus sadzirdēt tuvojošās automašīnas un tā, iespējams, ātrāk reaģēt uz pēkšņām situācijām.


*LR Centrālās Statistikas pārvalde

 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-