Latvija-četros mēnešos pārdots par trešdaļu mazāk jaunu auto.

Pievienots: 13. maijā 2010 18:30 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (0)

Aprīlī Latvijā pārdoti 327 jauni automobiļi - par 37 vienībām vairāk nekā martā. LPAA sastādītajā atskaitē pirmo vietu ieņem Toyota, kas aprīlī realizējusi 64 jaunus automobiļus, otro - Volkswagen, bet trešo Renault. Pirmajam trijniekam seko Peugeot, BMW un Hyundai.LPAA apkopotā statistika par gada pirmo ceturksni liecina, ka pirmajos četros mēnešos Latvijā pārdoti 1148 jauni automobiļi - par 488 mazāk nekā analogā laika posmā pērn. Vislabāk šogad veicas Toyota dīleriem, kas pārdevuši 187 (+1 salīdzinot ar 2009.g.), Volkswagen, kas realizējis 137 (-128) un Renault, kas atradis pircējus 105 (+59) jauniem spēkratiem. Pirmajā sešiniekā Peugeot ar 83 (+73), BMW ar 68 (-31) un Hyundai ar 61 (-13) realizētiem eksemplāriem, savukārt nākamās vietas ieņem Škoda, Mitsubiski, Subaru un Ford.

Par veiksmīgiem gada pirmo ceturksni diezin vai sauks tādi populāri ražotāji kā Opel, kas šogad pārdevis 30 auto, Audi (29), Mercedes (27) un Citroen, kas ar 12 realizētām vienībām ierindojas tikai 23.vietā. Neveicas arī savā zemē tik ļoti populārajai Lada (18) un citur pasaulē pieprasītajai mazbudžeta Dacia (5), savukārt, saraksta pašā apakšā jau tradicionāli - amerikāņu ražotāji Cadillac, Jeep, Dodge un īpaši ekskluzīvie Bentley, Lamborghini, kā arī stilīgais Mini, kuri pārdoti tikai vienā eksemplārā.

Individuālajā vērtējumā aprīļa mēnesī priekšgalā izvirzījies Volkswagen ražotais kompaktklases modelis Golf, kuru iegādājušies 66 pircēji, otro vietu ieņem Latvju zemes iecienītākais apvidnieks Toyota Land Cruiser (48), bet trešo - tā paša ražotāja vidējās klases modelis Avensis (44).

Tuvāko kaimiņu rezultāti aprīlī sekojoši: Lietuvā pārdotas 581, bet Igaunijā - 706 jaunas automašīnas.

Zemāk LPAA komentārs:

Četros mēnešos pārdots par trešdaļu mazāk jaunu auto.

-    CSDD reģistrēti par 29,8% mazāk jaunu auto nekā 2009. gada janvārī – aprīlī;

-    Lattelecom autoparka atjaunošana un NATO samits nodrošina veiksmīgu mēnesi vairāku marku dīleriem;

-    vairāk nekā 40% vieglo auto joprojām tiek izvesti no valsts;

Šī gada aprīlī Latvijā reģistrētas 327 vieglās automašīnas (neierēķinot tranzītu). Tādējādi 2010. gada pirmajos četros mēnešos jaunu automobiļu dīleriem izdevies realizēt 1148 vieglos jeb par 29,8% mazāk nekā attiecīgajā laika posmā 2009. gadā. Četros mēnešos reģistrēti arī 187 jauni kravas auto. Pēc 4 mēnešu datiem vadošās pozīcijas tirgū ieņem Toyota, Volkswagen, Renault, Peugeot un BMW.

„Vairāku marku veiksmīgos rezultātus sekmējuši daži lieli pirkumi, ko veikuši uzņēmumi un valsts iestādes,’” norāda Latvijas Pilnvaroto Autotirgotāju asociācijas (LPAA) prezidents Andris Kulbergs. Tā piemēram, SIA Lattelecom autoparka atjaunošana nodrošinājusi Peugeot iekļūšanu TOP5, jo telekomunikāciju uzņēmums aprīlī iegādājies Peugeot Partner, Citroen Berlingo un Hyundai i30 automobiļus, kopskaitā 56 vienības. „Apsveicami, ka pēc garāka pārtraukuma realizējies vērā ņemams komercauto pirkums. Tas vieš cerību, ka drīzumā atdzīvosies arī jaunu komercauto tirgus, kas bija sarucis vēl vairāk nekā vieglo auto tirdzniecība.” Savukārt BMW dīleri aizvadītajā mēnesī realizējuši būtisku pasūtījumu  – 34 automašīnas BMW 530d, kas tika izmantotas NATO samitā Igaunijā.

Vienlaikus LPAA uzsver, ka ievērojamo daļu reģistrācijas datos joprojām ieņem tranzīts jeb automašīnas, kas īslaicīgi piereģistrētas Latvijā un tūlīt pēc tam izvestas no valsts. Lai gan t.s tranzīta auto konkrētajā mēnesī no datiem tiek izņemts, ir grūti pilnībā uzskaitīt automašīnas, kas reģistrētas iepriekšējā mēnesī, bet jau nākamajā noņemtas no CSDD uzskaites. A. Kulbergs norāda: „Vairāk nekā 40% jauno vieglo auto Latvijā vēl joprojām tiek eksportēti.”

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-