2,36 miljoni eiro atlīdzības par CSNg ar meža dzīvniekiem

Pievienots: 6. decembrī 2021 19:39 | Autors: | Komentāri: (1)

Sadursmes ar dzīvniekiem uz Latvijas ceļiem notiek arvien biežāk, un šādu negadījumu sekas var būt smagas, reizēm prasot arī cilvēku dzīvības. Apdrošināšanas sabiedrība AAS BALTA (PZU grupa) katru gadu saņem virs 1300 KASKO atlīdzības pieteikumu, kas saistīti ar sadursmēm ar dzīvniekiem, kopējai izmaksu summai pārsniedzot 2 miljonus eiro.


Lai atgādinātu Latvijas autovadītājiem par nepieciešamību tumšajā gada sezonā uz ceļiem ievērot īpašu piesardzību, visu decembri uz sešiem valsts autoceļiem tiks izvietotas īpašas ceļazīmes ar neierastiem simboliem – aļņiem, briežiem, stirnām, zaķiem un lapsām. 


BALTA informatīvās kampaņas laikā 6 ceļa posmos visā Latvijā tiks izvietotas īpašas ceļazīmes, kas aicinās autovadītājus būt sevišķi modriem, lai izvairītos no sadursmēm ar pēkšņi uz ceļa izskrējušiem meža dzīvniekiem. Zīmes tiks uzstādītas uz Latvijas galvenajiem autoceļiem: A9 “Rīga–Liepāja”, A6 “Rīga–Daugavpils–Krāslava–Baltkrievijas robeža (Patarnieki)”, A7 “Rīga–Bauska–Lietuvas robeža (Grenctāle)”, P17 “Valmiera–Rūjiena–Igaunijas robeža (Unguriņi)”, A10 “Rīga–Ventspils” un A12 “Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža (Terehova)”. Papildus šie ceļa posmi tiks atzīmēti arī lietotnē Waze, lai pievērstu lielāku autovadītāju uzmanību, izvēloties braukšanas maršrutu.


Atlīdzības par sadursmi ar dzīvniekiem mērāmas pat desmitos tūkstošos eiro


Gadu no gada aug gan sadursmju skaits, gan automašīnām nodarīto bojājumu smagums, par ko liecina BALTA izmaksāto KASKO apdrošināšanas atlīdzību apjoms. Pērn par šādiem negadījumiem izmaksātas teju 1350 atlīdzības par kopējo summu 2,29 miljoni eiro. Par ceļu satiksmes negadījumu smagumu liecina tas, ka astoņos gadījumos izmaksātā atlīdzība pārsniegusi 10 000 eiro. Savukārt šī gada vienpadsmit mēnešos BALTA ir saņēmusi 1400 atlīdzību pieteikumu, kas saistīti ar sadursmēm ar meža zvēriem, un atlīdzībās izmaksājusi jau 2,36 miljonus eiro. Gadījumu skaits, salīdzinot ar pagājušā gada 11 mēnešiem, pieaudzis par 16%.


“Atsevišķos gadījumos izmaksātās atlīdzības ir mērāmas pat vairākos desmitos tūkstošu eiro, un parasti tie ir negadījumi, kuros iesaistīti Latvijas lielākie meža dzīvnieki – aļņi. 2020. gadā lielākā BALTA atlīdzība – gandrīz 36 000 eiro – izmaksāta par autobusa sadursmi ar alni ceļa posmā Gulbene–Litene. Līdzīga apmēra atlīdzības izmaksājam katru gadu, un arī vidējā atlīdzība turpina augt, sasniedzot vairāk nekā 1700 eiro par gadījumu. Diemžēl nekāda atlīdzība nespēj kompensēt cilvēku dzīvības, ko prasa šādi negadījumi, tāpēc, izvietojot īpašas ceļa zīmes un īstenojot informatīvu kampaņu, vēlamies vērst autovadītāju uzmanību uz šādu sadursmju iespējamību un pēc iespējas mazināt to,” uzsver BALTA Transporta risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.


Atlīdzības pieteikumu skaits vairāk nekā divreiz pārsniedz oficiāli reģistrētus negadījumus


Apdrošinātāju redzeslokā nonāk ievērojami vairāk atlīdzības pieteikumu par sadursmēm ar meža zvēriem, nekā tas norādīts oficiālajā statistikā. Piemēram, 2020. gadā BALTA tika reģistrēti gandrīz 1300 šādu negadījumu, kamēr pēc Valsts policijas datiem uz valsts ceļiem noticis tikai 541 negadījums, kurā transportlīdzeklis sadūries ar dzīvnieku. Turklāt tie ir tikai BALTA, nevis visa apdrošināšanas tirgus dati. Tas liek secināt, ka autovadītāji, kuriem nav KASKO apdrošināšanas, par šādiem negadījumiem bieži vien neziņo Valsts policijai un, visticamāk, realitātē sadursmju skaits ir ievērojami lielāks, norāda Kristaps Liecinieks.


“Atgādinām autovadītājiem, ja notikusi sadursme ar meža zvēru un negadījumā ir cietuši cilvēki vai transportlīdzeklim radušies bojājumi, kuru dēļ tas nedrīkst turpināt ceļu, par to ir jāinformē Valsts policija, zvanot pa tālruņa numuru 110. Tāpat, ja negadījumā nav cietuši cilvēki un transportlīdzeklim nav radušies bojājumi, kuru dēļ tas nevarētu turpināt ceļu, par notikušo ir jāinformē Valsts policija. Svarīgi atcerēties, ka nekādā gadījumā nedrīkst atstāt notikuma vietu, jo šāda situācija ir uzskatāma par ceļu satiksmes negadījumu, kā arī notriekto dzīvnieku nedrīkst patvaļīgi aizvest no notikuma vietas, šāda rīcība ir pretlikumīga un par to var tikt piemērots sods,” uzsver Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.


Vairāku gadu statistika liecina, ka visbiežāk sadursmes ar meža dzīvniekiem notiek maijā un gada beigās jeb pēdējā ceturksnī: meža dzīvnieki gatavojas aukstajai sezonai, uzņemot pēc iespējas vairāk barības, kas mudina tos pamest ierastās meža takas un doties ražas lauku meklējumos. Tāpat dzīvniekus vilina uz autoceļiem izkaisītā sāls, kas citādi meža iemītniekiem nav pieejama. Turklāt ziemas mēneši daudziem meža zvēriem ir pārošanās laiks, tāpēc dzīvnieki bieži ir nevērīgi pret apkārtējiem apstākļiem, tostarp autobraucējiem. Savukārt vadītājiem pārredzēt ceļu un laikus pamanīt briesmas, dzīvniekam izskrienot no meža, traucē krēsla un tumsa. 


Visbiežāk – gandrīz divās trešdaļās gadījumu – auto saskrienas ar stirnām, retāk ar tādiem lieliem dzīvniekiem kā aļņi un brieži. Taču sadursme ar alni ir īpaši bīstama, jo šis iespaidīgo izmēru dzīvnieks ir lēnīgs un visai neprognozējams – alnis var iziet uz ceļa un apjukt, nespējot izlemt, iet uz priekšu vai atpakaļ. Savukārt stirnas un mežacūkas var strauji izskriet uz ceļa; būtiski ņemt vērā, ka tām noteikti var sekot vēl citas. Turklāt arī stirna, kas sver 20 kg, automašīnai braucot ar ātrumu 100 km/h, ielido logā ar vienas tonnas spēku.  


Lai pēc iespējas samazinātu sadursmju risku ar meža zvēriem, autovadītājiem jāatceras:


bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts;


braucot apgrūtinātas redzamības apstākļos, jāpārliecinās, vai auto lukturi ir tīri;


ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni un kuri ved caur mežu masīvu, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu – tā, lai vajadzības gadījumā varētu droši bremzēt;


ieteicams izmantot īpašas svilpes zvēru atbaidīšanai. Tās nodrošina, ka, automašīnai braucot ar ātrumu, kas pārsniedz 50 km/h, svilpes korpusam cauri plūstošais gaiss rada ultraskaņu, kas netraucē cilvēkiem, bet ir dzirdama zvēriem. Skaņa ir dzīvniekam nepatīkama un mudina to doties no auto pretējā virzienā;


riepām jābūt atbilstošām braukšanas apstākļiem – ziemas riepām ar pietiekamu protektora dziļumu;


svarīgi atcerēties, ka traumēts dzīvnieks pēc sadursmes var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties;


saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai, un atstāt notikuma vietu bez policijas atļaujas nedrīkst. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.


 

Komentāri:

Viesis: asda services - 7. aprīlī 2023 11:55

Sveiki
Vēlos izmantot šo iespēju, lai reklamētu mūsu kredīta piedāvājumu tiem, kam nepieciešama steidzama finansiāla palīdzība. Kā kredītu konsultants mēs esam gatavi finansēt investīciju projektus "aizdevumu ar atvieglotiem nosacījumiem" veidā. Mēs izsniedzam aizdevumus gan privātām, gan juridiskām personām ar ļoti zemu procentu likmi 3% gadā. Neatkarīgi no jūsu apstākļiem, pašnodarbināta persona, pensionārs, jums ir slikts kredītreitings, mēs varētu palīdzēt. Ja jūs interesē, lūdzu, sazinieties ar mums šodien, lai iegūtu plašāku informāciju.
Sazinieties ar mums: asdaservices24@gmail.com
Paldies.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-