MCA pret transporta nodevas ieviešanu motocikliem Jūrmalā.

Pievienots: 17. martā 2017 23:30 | Autors: Arnis Blodons, MCA sekretārs | Komentāri: (0)

Sakarā ar Jūrmalas domes Transporta komisijas noraidījumu jautājumā par iebraukšanas maksas nepiemērošanu motocikliem, Latvijas Motoklubu asociācija (MCA) lūdz saglabāt iepriekšējo Jūrmalas domes praksi nepiemērot iebraukšanas maksu Jūrmalas pilsētā motocikliem.Jūrmalas pilsētas domes mājas lapā 2017. gada 3. februārī publicēta ziņa: Caurlaides vajadzēs arī motocikliem (Saistošie noteikumi, 2017.gada 12. janvāris, protokols Nr.1,5 punkts). Īpaša uzmanība jaunajai kārtībai jāpievērš motociklistiem, jo no šā gada caurlaides iebraukšanai īpaša režīma zonā Jūrmalā būs nepieciešamas arī motocikliem.

 

Latvijas Moto klubu asociācija lūdz izņemt no Jūrmalas pilsētas 2017. gada 12.janvāra Saistošajiem noteikumiem Nr.1 (protokola Nr.1.5.punkts), paskaidrojuma raksta sadaļā 1. vārdu motocikliem.

Ja braukšanas nodeva būtu pamatota ar stāvvietas maksas neesamību, tad CSN punkts 117. nosaka „Uz ietves atļauts stāvēt velosipēdiem, divriteņu mopēdiem un motocikliem bez blakusvāģa, ja tas netraucē gājēju pārvietošanos”.

Šāda prakse ir arī citās Eiropas valstīs. Latvijas satiksmes noteikumi atbilst Vīnes konvencijas formulējumiem, kurus Eiropas valstu vadības ir parakstījušas 1968.gada 8. novembrī „Konvencija par ceļu satiksmi”.

Par transporta nodevu Jūrmalas pilsētā - 1.1 punkts. „ Kārtību, kādā personas var iebraukt ar autotransporta līdzekļiem un motocikliem (turpmāk – transportlīdzekļi) īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā (turpmāk ‑ īpaša režīma zona Jūrmalā); saistošie noteikumi Jūrmalā „Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpašā režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā. 2017.01.12.  ir nepilnīgs. Ja esam principiāli attiecībā pret transportu, kuru darbina iekšdedzes dzinēji, kāpēc Saistošajos noteikumos nav iekļauti tādi transporta līdzekļi kā kvadracikls un mopēds?  Turklāt Jūrmalas pilsēta nav dabas parks, kā piemēram Kuršu Kāpa Lietuvā. Parasti par iebraukšanu dabas parkā tiek piemērota maksa visiem, gan auto, gan moto braucējiem. Arguments par tranzītu caur Jūrmalu arī ir apšaubāms. Uz kurieni? Apšu ciemu? Raga ciemu? Šoseja uz ostas pilsētu Ventspili iet garām Jūrmalas pilsētai ar pilnīgi citu ātruma indeksu.

Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Lediņa paustais Transporta komisijas sēdē š.g. 15.martā, ka „…motocikli ir kūpoši un vidi degradējoši [...] sadarbība ar Jūrmalas domi problemātiska [...] motociklistu traucēta domes atbalstītā konkursa „Jaunais Vilnis” norise [...] ieviesīsim maksu motocikliem par stāvvietām(?)[...]”, ir izteikti subjektīvi un vienpusēji.

Motocikls ir viens no tiem transporta līdzekļiem, kas nenoslogo ceļu infrastruktūru, kur ieksdedzes dzinēja izmešu daļa ir samazināta, salīdzinot ar citiem videi ne tik draudzīgiem transporta līdzekļiem. Līdz šim Jūrmalas pilsēta ir bijusi atvērta tūrismam un ceļotāju iemīļota Latvijas pērle ar unikālo pludmali. Vasaras sezonā mototūrisms ir viens no Eiropas tūristu iecienītajiem atpūtas veidiem un Jūrmala ir iekļauta vienā no galamērķiem. Par to liecina arī fakts, ka par starptautiskā motofestivāla, kuru organizē Harley Davidson rūpnīcas atbalstītā kustība „Harley Owners Group Latvia”, norises vietu jūnijā izvēlēti Majori.

No kopējā transportu līdzekļu skaita, motocikli aizņem 3% nišu, kas kopumā ir apmēram 15000 tehnisko apskati izgājušo motociklu. Atgādinām, ka motocikls ir sezonāls transporta līdzeklis. Tas aizņem mazāk vietas uz ceļa, mazāk noslogo infrastruktūru un ir draudzīgāks videi nekā lielākā daļa vieglā transporta. Turklāt lielkubatūras motocikli procentuāli rēķinot, nav vairāk par 5 % no kopējo reģistrēto motociklu skaita. Ieguvums finansiāli Jūrmalas pilsētai sezonas laikā no motocikla, kā transporta līdzekļa finansiāli, nebūs būtisks pilsētas budžetam.  Līdz šim Jūrmalas pilsēta mototransportam bija atvērta un draudzīga vide. http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/par-iebraukshanu-jurmala-atkal-jamaksa-shogad-2-eiro.a81504/)

 

Aivars Freimanis, MCA prezidents

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-