Latvijas auto biznesa lejupslīde turpinās

Pievienots: 30. novembrī -0001 00:00 | Autors: Kaspars Bergmanis | Komentāri: (0)

Latvijas auto bizness tuvojas kraham. Jūlijs ir uzstādījis rekordu — no dīleru saloniem pie saviem pircējiem ir devušies tikai 223 spēkrati.Martā Ekonomikas ministrija izplatīja ziņu, ka Latvijas tautsaimniecība sāk stabilizēties, bet straujais kritums ir apstājies. Diemžēl reālā dzīve rāda pretējo. Rīgas centrā pieaug veikalu skaits, kuru vitrīnas „rotā” uzraksti — „izīrē”. Arī autosaloniem šī parādība nav gājusi secen.

Jūlijā presē parādījās nepatīkamu ziņa, ka „Nissan” automobiļu īpašniekiem, kuri savu auto bija iegādājušies firmā SIA „Motorcentrs”, turpmāk garantijas apkopes veiks otrs šīs japāņu markas dīleris SIA „Norde”, jo pret SIA „Motorcentrs” ir ierosināta bankrota procedūra. Par SIA „Motorcentrs” bankrota iemeslu min uzņēmuma vadības nespēju adekvāti reaģēt uz straujo automobiļu pieprasījuma kritumu, neprasmi strādāt ar esošajiem klientiem. Savukārt konkurente SIA „Norde” ir aktīvi darbojusies „Nissan” zīmola un sava autocentra popularizēšanā, nodrošinot ar darbu autocentra servisu, rezerves daļu veikalu un pārdodot jaunus automobiļus. Lai gan ir palicis tikai viens „Nissan” dīleris, pārdotas ir tikai četras šīs markas vieglās automašīnas.

Jūlijā par padarīto darbu ir gandarīts „Toyota” dīleris „WESS”, kurš pārdevis 50 jaunas „Toyota Verso” automašīnas jaunizveidotai taksometru firmai SIA „Baltic Taxi”. Tie, kuri braukuši garām „Toyota” salonam, noteikti ir pamanījuši pie salona „noparkoto” paprāvo rindu ar salātzaļiem taksometriem, kuru krāsa ir raksturīga aviokompānijai „Air Baltic”. Visas „Toyota Verso” mašīnas ir pārvilktas ar salātzaļas krāsas plēvi, zem kuras var būt sarkana, zila vai sudrabkrāsas automašīna. Šis „Nordea” bankas finansētais darījums ir atbrīvojis „Toyota” noliktavas no automašīnām, kuras jau noņemtas no ražošanas. Šobrīd pie pircējiem jau devies jaunais „Verso” modelis.



Uz krīzes drūmā fona labi pirkti arī „Lexus”, jo 15 limuzīni ir tikuši pie gādīgiem saimniekiem, starp kuriem bijuši daži muzikālā šova „Jaunais vilnis” apmeklētāji. Varbūt tieši bagātnieku salidojuma dēļ pie saviem īpašniekiem nokļuvuši arī četri „premium” klases „Bentley” limuzīni, bet „Mercedes-Benz” automobiļu piekritēji ir iegādājušies 19 jaunus spēkratus.

Diemžēl līdz ar to pozitīvā statistika ir galā, jo „Mercedes-Benz” Rīgas autosalona kaimiņi SIA „TC Motors”, kas ar milzīgām atlaidēm piedāvā „Jeep”, „Dodge”, „Chrysler”, pārdeva tikai vienu „Chrysler” automobili. Zemo interesi par šo amerikāņu zīmolu izskaidro ar to, ka „Chrysler” korporācija ir uz bankrota sliekšņa, bet par alianses izveidi ar „Fiat”, par kuru daudz rakstīts presē, skaidrības nav nekādas. Savukārt lietotu „Chrysler” auto īpašnieki SIA „TC Motors” rezerves daļu veikalā var iegādāties jaunas oriģinālās rezerves daļas ar 25 procentu lielu atlaidi.

Neapskaužamā stāvoklī ir arī itāliešu automobiļu dīleri, jo ir pārdota tikai viena „Fiat” un viena „Alfa Romeo” automašīna. Līdzīga aina ir ar zviedru „Saab”. Bet „Volvo” ir iemanījies pārdot pat 6 automašīnas.

Kopējot Vācijas valdības iniciatīvu piešķirt 2500 eiro lielu kompensāciju par nodoto auto, „Mitsubishi” un „Hyundai” dīleris izvērsa savu akciju. Atdodot veco krāmu, jaunu auto varēja nopirkt par 2500 eiro lētāk. Līdz ar to pie pircējiem aizceļoja 8 „Hyundai” un 17 „Mitsubishi” spēkrati.

Tā vien gribētos cerēt, ka augusts būs labāks un mums nebūs jāraksta tik bēdīgas ziņas par grimstošu nozari, lai gan auto dīleri nav optimisti. Augustā pārdoto spēkratu daudzums nebūs krietni lielāks. 223 jūlijā pārdotas mašīnas nav katastrofa, bet gan traģēdija, jo salīdzinājumā ar 2007. gadu jūliju, kad tika pārdotas 2833 vielās automašīnas, 223 pārdotas mašīnas 2009. gada jūlijā ir 92 procentu liels tirgus kritums. Vai ir iespējams nolaisties vēl zemāk?

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-