Kādēļ Rīgas dome nevēlas ietaupīt ?

Pievienots: 17. februārī 2010 18:57 | Autors: Juris Zvirbulis, LAMB | Komentāri: (0)

Laikā, kad publiskajā telpā dzirdam aicinājumus taupīt visur, kur iespējams, ar cerībām skatāmies uz pašiem taupīšanas iniciatoriem. Lai nu kam, bet valsts un pašvaldību vadībai, tajā skaitā Rīgas pašvaldībai būtu jāiedvesmo iedzīvotāji ar savu pozitīvo piemēru. Tādejādi iespējams kādai mazturīgai ģimenei, kļūtu vismaz morāli vieglāk, jo Rīgas domes amatpersonas taču arī taupa, un kopīgi taupot no bedres visi kopā izlīdīsim. Diemžēl praktiskie darbi liecina, ka aicinājums taupīt vairāk attiecināts uz tiem, kam vairs nav ko ietaupīt, bet tie, kas pie putras katla tuvāk, joprojām jūtas komfortabli.

 

Jau pirms krīzes laikā tika secināts, ka līgums ar „Rīgas satiksmi” par automašīnu nomāšanu vidēji maksājot 605 latus mēnesī par katru transporta līdzekli ir izteikti neizdevīgs. Tajā pat laikā ir grūti izkonktrolēt vai par dārgu naudu nomātais spēkrats netiek izmantots personiskiem braucieniem.

Iepriekšējā sasaukuma domes darbības laikā tika ierosināts amatpersonu darba vajadībām izmantot  taksometrus, kas būtu gan ekonomiskāk, gan caurskatāmāk. Domes ierēdņiem, kuri līdz šim izmanto domes autotransportu,  būtu īpašas apmaksas kartes, kas ļautu izsekot gan braucienu apjomus, gan maršrutus. Tādejādi būtu iespēja izskaust „īpaši nozīmīgos darba braucienus” piektdienas vakaros uz pirti vai brīvdienās pie dabas krūts. Nebūtu nepieciešamība veikt transporta līdzekļu regulāro tehnisko apkopi un remontu, maksāt ceļu nodokli, stāvvietu un citus izdevumus, algot autovadītājus, palielinātos transporta izmantošanas operativitāte. Jau pašlaik daudzas kompānijas izmanto taksometru pakalpojumus, jo piedāvājumi ir izdevīgi, un privātās kompānijas, kas izmanto pašu nopelnīto nevis nodokļos iegūto naudu, labi izprot, kas ir līdzekļu ekonomija krīzes apstākļos.  Saskaroties ar acīmredzamu nevēlēšanos izmantot taksometrus dienesta vajadzībām, tādējādi ekonomējot nodokļu maksātāju naudu, rodas šaubas par domes vadības vēlmi realitātē izskaust dienesta transporta izmantošanu personiskās vajadzībām.

Kamēr pilsētas vadība nenodemonstrēs, ka taupības pasākumi attiecas uz visiem, tajā skaitā arī pašiem, un neizmantos acīmredzamas līdzekļu taupības iespējas, tikmēr nesagaidīt līdzīgu attieksmi no iedzīvotājiem. No vienas puses pilsētnieki tiek aicināti godīgi maksāt nodokļus Rīgas budžetā, no otras iegūtie līdzekļi tiek tērēti neekonomiski un iespējams domes amatpersonu privātajās interesēs.

Juris Zvirbulis,

Latvijas Automoto biedrības prezidents,

Ceļu satiksmes drošības padomes loceklis

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-