Kā pasargāt bērnu no negadījumiem

Pievienots: 30. novembrī -0001 00:00 | Autors: Valda Kjaspere | Komentāri: (0)

Tuvojoties rudenim, aktuālāki kļūst jautājumi, kas saistīti ar bērnu drošību uz ielas, jo atsākas skola un bērni no vasaras nometnēm un vecvecāku lauku mājām atgriežas pilsētās.

Diemžēl vairāku traģisku avāriju izraisītājs ir izbijies bērns. Bērni satiksmes negadījumos nokļūst nezināšanas, pārgalvības vai paviršības dēļ.

Vecāki bieži vien nepadomā izskaidrot bērnam, kā rīkoties uz ielas. Tas ir tikpat svarīgi, kā iemācīt lasīt vai rakstīt. Ja vecāki apvaicājas un izrāda mazulim, ka viņiem ir svarīgi, kā mazais cilvēks jūtas, būdams satiksmes dalībnieks, viņš arī atbildīgāk izturas.

Kad un kā ar bērnu runāt par drošību uz ielas

Lai bērna atmiņā informācija par dažādām situācijām uz ielas un rīcības modeļiem no-stiprinātos, “mācību” procesu var veidot kā jautājumus bērniem, uz kuriem viņš pats mēģina formulēt atbildes. Ja mazais cilvēks nezina pareizo atbildi, tā viņam jāizstāsta, jāizskaidro un, ja iespējams, jāparāda kāds uzskatāms piemērs uz ielas. Cilvēkiem jebkurā vecumā raksturīgi uzskatīt, ka viņi zina visu, kas nepieciešams dzīvei, bet jautājumi, uz kuriem bērns nevar atbildēt, apliecina mazajam cilvēkam, ka tomēr ir vēl pietiekami daudz būtisku lietu, par kurām viņš nezina un kuras jāmācās un jāizzina. Speciālisti iesaka vecākiem, kad tie kopā ar bērniem atrodas uz ielas, norādīt uz dažādām situācijām, lai mazulis redzētu, kas notiek, kad gājēji rīkojas nepareizi, ne-adekvāti, nepārdomāti. Bērns, redzot šīs situācijas, uzkrāj tās atmiņā, un tā veidojas pieredze.

Uz ielas pēc vasaras laukos

Ja mazais cilvēks vasaru pavadījis laukos, vai nometnē, tad, atgriežoties pilsētā, vecākiem jāparūpējas par to, lai zināšanas par satiksmes drošību uz ielas tiktu atsvaidzinātas atmiņā. Piemēram, ar bērnu kopā var izstaigāt ierastos maršrutus – uz skolu, vietu, kur bērns apmeklē kādu pulciņu vai trenējas. Tā ne tikai tiek atjaunotas zināšanas, bet arī mazināts bērna stress par to – kā būs, kad atsāksies mācību gads.

No kājām gājēja par braucēju

Tikpat būtiski, kā pārrunāt situācijas uz ielas, kas skar kājāmgājēju, ir arī apmācīt bērnu brīdī, kad vecāki nolemj viņam iegādāties skrejriteni, velosipēdu vai skrituļ-slidas. Arī tad vajadzētu pirms tam ar mazuli runāt, gan par vietu, kur viņš jauno braucamrīku izmantos, gan apspriest jautājumus, kas attiecas uz šādas pārvietošanās drošību. Pie tam būtiski, lai mazais cilvēks šos “priekšnosacījumus” pieņemtu un tiem piekristu, pretējā gadījumā nav vērts braucamrīku iegādāties, jo katrs “izbrauciens” vecākiem radīs stresu un dusmas.Satiksmes noteikumi jāapgūst arī skolā

Vērtīgi, ja sākumskolas klasēs bērniem ir speciāls mācību priekšmets – ievads satiksmes noteikumos, jo, runājot, diskutējot un klausoties cits citā, mazie cilvēki veido un nostiprina savu pieredzi un zināšanas. Apspriežot satiksmes jautājumus savā starpā, bērni daudz vairāk ieklausās cits citā, jo sava vienaudža pieredzei uzticas daudz vairāk nekā pieaugušu cilvēku pamācībām. Bērni, kas apguvuši satiksmes drošības jautājumus, neparedzētā situācijā uz ielas rīkosies drošāk un adekvātāk. Savukārt neziņa rada neveiksmes un pat nelaimes iespēju.

Ceļu satiksmes drošības direkcija jau vairākus gadus sadarbībā ar skolām un izglītības pārvaldēm strādā pie tā, lai pirmo klašu bērni apgūtu satiksmes noteikumus. Arī šogad septembrī Ceļu satiksmes drošības direkcija visām Latvijas skolām dāvinās rūpīgi izstrādātu, bērna uztveres un pasaules skatījumam atbilstošu mācību materiālu komplektu sākumskolai - Sargā sevi! Vecāki var atbalstīt šo projektu, izrādot interesi skolotājiem un skolas vadībai, lai šāds mācību priekšmets bērniem skolā tiešām tiktu pasniegts. Tāpat mācību gada sākumā Ceļu satiksmes drošības direkcija, domājot par skolēnu drošību, Latvijas skolām dāvinās atstarotājus.

Sargiet savus bērnus – izglītojiet tos!

Satiksme nenoliedzami ir bīstama, ja to uzlūko ar nezināšanu, neizpratni, vieglprātību – haotiski. Vecāku uzdevums ir padarīt bērnam pārvietošanos uz ielas par drošu, saprotamu darbību. Dzīvību atpakaļ atgriezt nav iespējams, bet vecāku rokās ir novērst traģiskus notikumus, mācot un skaidrojot viņam satiksmes drošību.

Speciālisti uzskata, ka būtiski ir sniegt zināšanas un informāciju, pirms mazais cilvēks ar vecāku pie rokas sāk staigāt pa ielu. Viņi iesaka, ka bērnam brīdī, kad viņš sāk iepazīt pasauli, jārāda un jāskaidro, kas ir iela, kas ir satiksme. Un pirms mazulis sāk pārvietoties pa ielu patstāvīgi, viņš tam ir jāsagatavo. Pretējā gadījumā vecāki, nekad nevar būt droši, vai ar bērnu kaut kas pēkšņi neatgadīsies.

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-