Sānskata spoguļus zog arvien vairāk

Pievienots: 12. decembrī 2014 12:26 | Autors: Agnese Grīnberga, „BTA Insurance Company” SE | Komentāri: (1)

BTA: šogad par 18 % pieaudzis pieteikto atlīdzību skaits par nozagtiem transportlīdzekļu sānskata spoguļiemApdrošināšanas sabiedrība “BTA Insurance Company” SE (turpmāk – BTA), apkopojot KASKO atlīdzību pieteikumus, secinājusi, ka 2014. gada 10 mēnešu laikā, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo laika periodu, par 18 % pieaudzis apdrošināšanas gadījumu skaits par nozagtiem transportlīdzekļu sānskata spoguļiem. Būtiski – par 26 % – palielinājusies arī BTA vidējā izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par vienu šādu apdrošināšanas gadījumu. Tas liecina, ka sānskata spoguļu zagļi šogad kļuvuši ne tikai aktīvāki, bet arvien vairāk iecienījuši dārgāku transportlīdzekļu spoguļus. 

Iestājoties gada tumšākajiem gadalaikiem – rudenim un ziemai, zagļi sarosās, jo iegūt kāroto mantu un aizlavīties no notikuma vietas nepamanītam ir vieglāk nekā pavasarī un vasarā. Ik gadu par upuriem kļūst transportlīdzekļu īpašnieki, kuru spēkratiem tiek nozagti sānskata spoguļi. Saskaņā ar BTA statistiku šī gada 10 mēnešos BTA saņēmusi 259 KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par transportlīdzekļu sānskata spoguļu zādzībām, kas ir par 18 % vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā. Pieaugot transportlīdzekļu spoguļu zādzību skaitam, būtiski pieaugusi KASKO apdrošināšanas atlīdzībās izmaksātā summa par nozagtajiem transportlīdzekļu spoguļiem, proti, šī gada 10 mēnešos BTA par nozagtiem transportlīdzekļu spoguļiem atlīdzībās izmaksājusi 141 361 eiro, kas ir par 50 % vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā. Vidēji par vienu šādu apdrošināšanas gadījumu BTA šogad izmaksāja apdrošināšanas atlīdzību 546 eiro apmērā, kas ir par 26 % vairāk nekā pērn.

Izmaksāto atlīdzību summas pieagumu šogad ietekmē ne tikai gadījumu skaita pieaugums, bet arī tas, ka garnadži šogad ievērojami vairāk izvēlējušies nozagt jaunāka izlaiduma gada un dārgāku transportlīdzekļu spoguļus. BTA apkopotā statistika liecina, ka, līdzīgi kā pērn, arī šogad visvairāk spoguļu nozagti 2006., 2007. un 2008. gada izlaiduma transportlīdzekļiem, tomēr šogad divkāršojies pieteikto apdrošināšanas gadījumu skaits par spoguļu zādzībām no jauniem transportlīdzekļiem, kas nav vecāki par diviem gadiem, un vairāk nekā divas reizes pieaudzis spoguļu zādzību skaits no transportlīdzekļiem, kas ir trīs gadus veci. Tāpat arī vairāk nekā pērn reģistrēti spoguļu zādzību gadījumi tieši no luksus klases transportlīdzekļiem, piemēram, no Bentley, Jaguar, Lexus, Porsche.  

Iveta Rijniece, apdrošināšanas sabiedrības “BTA Insurance Company” SE Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore: “Lai gan visbiežāk garnadži zog tieši transportlīdzekļu sānskata spoguļus, nereti, lai vairotu savu guvumu, tiek nozagti arī transportlīdzekļa novietošanas sensori, disku uzlikas, riepas un dažādi dekoratīvie elementi, tādējādi palielinot transportlīdzekļu īpašniekam nodarīto zaudējumu apmēru. Diemžēl, kamēr “melnajā tirgū” būs pieprasījums pēc zagtām transportlīdzekļu detaļām, nemazināsies garnadžu aktivitātes. Neraugoties uz to, ka netrūkst gadījumu, kad gada tumšajā laikā nozog arī marķētus spoguļus, mūsu pieredze liecina, ka spoguļu marķēšana ir efektīvākais veids, kā pasargāt savu spēkratu no garnadžiem un izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem. Mūsu dati liecina, ka marķētos spoguļus zog vidēji par 40 līdz 50 % mazāk nekā nemarķētos. Vasaras un pavasara mēnešos marķēto spoguļu zādzību skaits ir būtiski mazāks par nemarķēto spoguļu zādzību skaitu. Lai censtos samazināt transportlīdzekļu sānskata spoguļu zādzību skaitu, BTA jau vairākus gadus atsevišķu marku transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri iegādājas KASKO polisi, nodrošina bezmaksas sānskata spoguļu marķēšanu. Diemžēl nereti transportlīdzekļu vadītāji paši neparūpējas par savu spēkratu drošību un neizmanto šo iespēju, pat neraugoties uz to, ka noteikumi paredz, ka gadījumā, ja nav veikta spoguļu marķēšana, uz pusi var tikt samazināta atlīdzības summa par nozagtiem spoguļiem. Ņemot vērā to, ka saskaņā ar statistiku marķēto spoguļu zādzību skaits ir mazāks, un apzinoties, ka lielu skaitu transportlīdzekļu īpašniekus no šādiem nepatīkamiem starpgadījumiem pasargājusi tieši spoguļu marķēšana, BTA aicina spēkratu īpašniekus parūpēties par savu transportlīdzekļu drošību un veikt sānskata spoguļu marķēšanu.”  Arī Valsts policijas eksperti norāda, ka transportlīdzekļu sānskata spoguļi tiek zagti faktiski visu laiku. Zagļu mērķis ir tos realizēt tālāk, lai iegūtu naudu, par ko iegādāties, piemēram, narkotiskās vai psihotropās vielas. Valsts policijas aplēses liecina, ka divas trešdaļas transportlīdzekļu sānskata spoguļu zagļi ir narkomāni. 

 Andrejs Sozinovs, Valsts policijas Rīgas Kriminālpolicijas priekšnieks: “Iemesls, kādēļ zog tieši spoguļus ir pavisam vienkāršs – zādzībai nepieciešamas vien dažas sekundes, un to var izdarīt gandrīz bez nekādiem papildlīdzekļiem. Kamēr spoguļu stiprināšanas metodes nemainīsies, tikmēr arī zādzību metodes nemainīsies. Galvenā problēma ar spoguļu zādzību apkarošanu ir spoguļu identifikācijas sarežģītība – ja spogulis nav marķēts, tad noteikt tā īpašnieku ir gandrīz neiespējami. Jāņem vērā arī tas, ka marķētu spoguli ir arī gandrīz neiespējami pārdot, tādēļ policija iesaka autovadītājiem marķēt spoguļus, jo tādā veidā spogulītis kļūst zaglim “mazāk iekārojams”. Reiz Rīgā bija pat gadījums, kad auto īpašnieks konstatēja, ka viņam nozagti marķēti spoguļi, bet vēlāk tos atrada savā pastkastītē – zaglis bija noņēmis spoguļus, pamanījis marķējumu un iemetis spoguļus pastkastē, jo sapratis, ka nevarēs ar tiem neko nopelnīt.”

Šogad visvairāk nozagti BMW un Mercedes Benz transportlīdzekļu sānskata spoguļi; būtiski pieaudzis Lexus, BMW, Land Rover un Audi transportlīdzekļu spoguļu zādzību skaits .

Apkopojot pieteikto KASKO apdrošināšanas atlīdzību datus par nozagtiem sānskata spoguļiem pēc transportlīdzekļu markas, BTA secinājusi, ka šogad visvairāk spoguļu nozagti BMW (36 % no visiem gadījumiem), Mercedes Benz (17 %) un Audi (11 %) markas transportlīdzekļiem. Līdzīga situācija bija arī pērn, proti, pēc spoguļu zādzību skaita transportlīdzekļu TOP 3 sarakstā secīgi ierindojās BMW (24 % no visiem gadījumiem), Mercedes Benz (24 %) un Audi (9 %).  

Vērtējot tendences, BTA secinājusi, ka garnadži arvien biežāk izvēlas dārgākas automašīnas. Šogad, salīdzinot ar pērno gadu, procentuāli visvairāk – trīs reizes – pieaudzis saņemto pieteikumu skaits par Lexus markas transportlīdzekļiem nozagtiem spoguļiem. Pieaudzis arī atlīdzību pieteikumu skaits par spoguļu zādzībām no BMW (+ 79 %), Land Rover (+ 50 %) un Audi (+ 47 %) marku transportlīdzekļiem.

 Lai gan Mercedes Benz markas transportlīdzekļu spoguļi pēc BTA saņemto atlīdzību pieteikumu skaita šī gada 10 mēnešos ir otri zagtākie spoguļi, salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo laika periodu šīs markas transportlīdzekļu spoguļu zādzību skaits ir samazinājies par 18 %. Samazinājies arī Toyotas un Volvo spoguļu zādzību skaits. 

 

 

Komentāri:

Atvars - 12. decembrī 2014 13:09

Policijas amata vīri saka, ka pie vainas ir narkomāni un to, ka spoguļus viegli nozagt.
Tā kā pašam ir nācies kļūt par zagļu upuri- tad man ir savs skatījums uz šo problēmu. Problēmas sakne slēpjas policijas darbā. Šobrīd policijas funkcija ir atrakstīties ar vēstulēm, ka atsaka ierosināt kriminālprocesu motivējot ar viss fantastiskākiem iemesliem.
Tas, ka vēl līdz šim brīdim nav noķerts „Imantas” maniaks ir signāls politiķiem, ka kaut kas steidzami ir jādara. Valstī ir divas policijas, kuru funkcijas aprobežojas ar soda kvīšu rakstīšanu. Vai apdrošinātājiem nevajag pašiem celt trauksmi kas ir patiesie vaininieki noziedzības augšanai Latvija?

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-