LAMB akcija - Brauc droši 2014

Pievienots: 22. septembrī 2014 08:47 | Autors: Nils Josts, LAMB | Komentāri: (0)

Latvijas Automoto biedrība ar Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) satiksmes drošības programmas (FIA Road Safety Grant Programme) atbalstu no 2014. gada 19. septembra līdz 26. oktobrim organizē satiksmes drošības projektu „Brauc droši!”. Tā mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību FIA 10 satiksmes drošības Zelta likumiem un automašīnas tehniskajam stāvoklim it īpaši autogaismu pareizam regulējumam.


Akcijas laikā Rīgā, Liepājā un Daugavpilī lielveikalu stāvlaukumos un Statoil degvielas uzpildes stacijās autovadītāji bez maksas varēs pārbaudīt un, ja uz vietas iespējams, noregulēt autogaismas, lai tumšā laikā uz ceļa neapžilbinātu pretimbraucošos un labi redzētu gan gājējus, gan citus satiksmes dalībniekus. 


Projekta „Brauc droši!” laikā autovadītāji tik aicināti personiski ar savu parakstu atbalstīt 10 Zelta likumus un pievienoties drošo braucēju pulkam. Šie likumi aptver katram autovadītājam zināmus noteikumus, kas jāievēro, lai piedalītos satiksmē, piemēram, vienmēr piesprādzēties, nebraukt nogurušam, ievērot ātruma ierobežojumus, būt pieklājīgam un citas it kā labi zināmas un satiksmes noteikumos aprakstītas uzvedības normas uz ceļa, kuras tomēr ikdienā ne vienmēr tiek ievērotas un ir avāriju cēlonis.


Ceļu satiksmes drošības direkcijas rīcībā esošā statistika liecina, ka pagarinoties diennakts tumšajam periodam, pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits, turklāt vairāk nekā puse no cietušajiem ir mazaizsargātie satiksmes dalībnieki. 2013. gada novembrī vien uz ceļiem bojā gāja 27 cilvēki. Viens no nelaimes cēloņiem bija nepietiekams apgaismojums, kura būtiska sastāvdaļa var būt nepareizi noregulētas autogaismas.


Starptautiskās automobiļu federācijas (FIA) pētījumu rezultāti liecina - katru gadu pasaulē satiksmes negadījumos bojā iet 1,3 miljoni, bet nopietni ievainoti tiek 50 miljoni cilvēku. Tiek prognozēts, ka 2020. gadā šādos negadījumos bojā varētu iet jau 2 miljoni cilvēku, kas ir vairāk nekā jebkurā bīstamā masveida epidēmijā. Latvijas autoparka vidējais vecums ir 12 gadi, kas par 40% pārsniedz vidējo auto vecumu Eiropas Savienībā. Tas apliecina, cik aktuālas ir regulāras rūpes par automašīnu tehnisko stāvokli.


„Ja visur Latvijā būtu perfektas ietves gājējiem, veloceliņi, ideāli apgaismoti ceļi un krustojumi,  drošības prasībām atbilstošas gājēju pārejas, tad arī autogaismu loma iespējams būtu mazāka, tomēr pagaidām tā nav, tādēļ autovadītājiem īpaši jārūpējas par sava auto tehnisko stāvokli, arī autogaismu pareizu regulējumu,”, uzskata projekta organizators, Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis. 


Projekts tika uzsākts 19. septembrī T/p Alfa. Tā vadītāja Liene Apine: „Uzskatu, ka lielā mērā katra cilvēka atbildīgā rīcība ir izšķirošais faktors, kas viņu var pasargāt no nelaimes, taču vienmēr noderīgi ir atgādināt sabiedrībai par preventīviem drošības pasākumiem, kas jāievēro uz ceļa. Pateicoties lielajai cilvēku plūsmai, tirdzniecības parks Alfa ir ļoti piemērota vieta šīs akcijas norisei. Priecājos, ka ar akcijas palīdzību tiks izglītoti daudzi autovadītāji un uzrunāti satiksmes dalībnieki.” 

 

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-