No upes izceļ Otrā pasaules kara kravinieku.

Pievienots: 22. augustā 2014 07:56 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (2)

Krievijā, netālu no Novgorodas veikta unikāla operācija – ar speciālas platformas palīdzību izcelta kravas automašīna AMO-2, kas Mstas upes dzīlēs bija nogulējusi 70 gadus. Kopā ar automašīnu izceltas arī šofera mirstīgās atliekas un 120 mm mīnmetējs.



Otrā pasaules kara laikā nogrimusī automašīna Mstas upes dibenā tika uzieta jau pagājušajā gadā un šogad tika organizēta tās izcelšana. Spēkrats bija iestrēdzis mālainajā gruntī, ko Mstas upe veido ietekot Kopkas upē, un, iespējams, tieši tādēļ arī labi saglabājies. Ja neskaita finiera kabīni, citas automašīnas detaļas pēc 70 pavadītiem gadiem upes dibenā, ir labi un pat lieliski saglabājušās. Piemēram, riepas ir „kā jaunas” un pildītas ar gaisu, bet čehu izcelsmes (Varta, 1939.gads) akumulatorā joprojām esot elektrolīts. Rāmis un dzinējs veseli, domājams, ka arī ātrumkārba ir darba kārtībā.

Tā kā automašīna pārvadājusi ieročus un munīciju, vispirms tika atsaukti sapieri, kas neitralizēja sprāgstvielas. Kravas kastē atradās 120 mm mīnmetējs un 34 mīnmetēja mīnas. Tad ar speciāli izgatavota pontona un četru vinču palīdzību virspusē izcēla arī pašu AMO-2. Kabīnē tika uzietas karavīra – acīmredzot šofera, mirstīgās atliekas. Nekādu dokumentu viņa mundiera kabatās nebija, taču glābēji ir pārliecināti, ka mirušā identitāti izdosies noskaidrot, pārskatot arhīva dokumentus, kur ar munīciju pildītas automašīnas pazušanai noteikti vajadzēja tikt fiksētai. Pagaidām izdevies noskaidrot vien to, ka AMO-2 nogrimis 1944.gada ziemā, ceļoties pāri upei, Novgorodas atbrīvošanas operācijas laikā.

Pēdējās ziņas no glābējiem liecina, ka arvien vairāk pierādījumu gūst versija par to, ka šoferis nav braucis viens – kabīnē un kravas kastē atrastas četras individuālo ieroču vienības – šautenes un automāti, tādēļ vēstures pētnieki plāno vēl rūpīgāk pievērsties arhīvu izskatīšanai.

Izcelto automašīnu nodos restaurācijas speciāliem, kas to atjaunos un pievienos ekspozīcijai, kas Novgorodas apgabalā tiek gatavota 70.gadu gadskārtai kopš uzvaras. 

Komentāri:

Viesis: History - 22. augustā 2014 11:52

fantastika, ka kaut kas tāds vēl var notikt

Viesis: Akmentinš - 21. oktobrī 2014 09:06

Lielu jēgu tam nesaskatu, bet vismaz neviens nesavainosies. Vispirms izceļ un tad atmīnētāji ķeras pie darba? Krievija.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-