Pastniekiem avīzes būs jāpiegādā ar personīgo transportu

Pievienots: 6. janvārī 2010 20:11 | Autors: Vilnis Auzāns, Bauskas Dzīve | Komentāri: (0)

Smagu, lielu, bet negribētu «velti» saviem strādājošajiem gatavo valsts akciju sabiedrība «Latvijas Pasts». Pastniekiem, lai viņi varētu turpināt strādāt un piegādāt preses izdevumus, būs jāizmanto personiskie transporta līdzekļi.

Tiem, kuri pašlaik brauc ar baltajām «Renault» markas pasta mašīnām, tās nāksies pārņemt savā īpašumā. «Bauskas Dzīvei» par šo netīkamo piespiedu dāvinājumu pastāstīja vairāki pastnieki. Visas sarunas gan notika neoficiāli, jo valsts uzņēmums «Latvijas Pasts» saviem darbiniekiem kategoriskā formā ieteicis nesniegt nekādas intervijas presei. To drīkst darīt tikai oficiālie uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciālisti.

Ņemt vai neņemt?

Pirms trim gadiem, 2007. gada 25. janvārī, Bauskas pastnieki ar prieku sēdās jaunajos automobiļos, lai ar tiem ērtāk un ātrāk nogādātu pasta sūtījumus klientiem. Taču tagad par motorizētās piegādes «jauno versiju» viņi izsakās atturīgi. «Renault» mašīnas izrādījušās ne īsti piemērotas Latvijas bezceļu apstākļiem. Daudz laika un pūļu nācies veltīt spēkratu remontam. Vairāki no aptaujātajiem pastniekiem atzina, ka pēc trīs gadu ekspluatācijas nebūt nevēlas savā īpašumā iegūt jau krietni nolietotu automašīnu. Turklāt jaunajam īpašniekam būs jāuzņemas auto līzinga saistības, kas kādā konkrētā gadījumā ir 80 latu ikmēneša maksājums.

Pastnieki arī nezināja, kādi būs līguma nosacījumi, vai «Latvijas Pasts» segs tikai izdevumus par degvielu vai arī maksās par obligāto un brīvprātīgo apdrošināšanu, par remontu. «Esmu smagas izvēles priekšā – ņemt sev šo trīs gadus veco «Renault», kuram noteiktā atlikusī vērtība ir vairāki tūkstoši, un katru mēnesi no savas algas maksāt bankai 80 latu vai iet projām no darba. Man jau tika teikts, ka manā vietā sameklēs citu, kurš būs ar mieru avīzes izvadāt ar savu auto,» skumju atziņu «Bauskas Dzīvei» izteica kāda ilggadēja pastniece.

Uzņēmums neuzspiežot

«Latvijas Pasts» (LP) vairumu no pastnieku sacītā noliedz. Taču šis noliegums drīzāk ir interpretācijā, nevis lietas būtībā. Sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda skaidro, ka uzņēmums nav uzspiedis un nevar uzspiest darbiniekiem «privatizēt» vai pārņemt automašīnas līzingu. Pašlaik notiekot darbinieku aptauja, kurā viņi var izteikt vēlmi iegādāties šīs mašīnas vai privāti pārņemt līzinga saistības. Netiek gan skaidrots, kāda būs LP rīcība, ja pastnieks atteiksies no līdz šim izmantotā automobiļa. Kā zināms, Vecumnieku novadā, kur vairākās pasta nodaļās līdz šim vēl nebija ieviesta motorizētā piegāde, jau tiek slēgti līgumi ar personām, kuras ar saviem automobiļiem izvadās pasta sūtījumus.

Grāmatvedības speciālisti «Bauskas Dzīvei» skaidroja, ka uzņēmuma rīcība ir izprotama, tādējādi tiek domāts par līdzekļu ekonomiju. Samazinot savu autobāzi, būs iespēja samazināt arī jaunieviestā nodokļa maksājumus. Viennozīmīgi skaidrs, lai pastnieces no Brunavas vai Vecsaules sešos rītā nonāktu Bauskā pēc avīzēm, viņas no mājām uz darbu brauc ar šīm baltajām automašīnām. Atbilstīgi jaunajai likumdošanai darba ņēmējam nu jāmaksā nodoklis par dienesta auto izmantošanu privātajām vajadzībām.

Sarežģīta ir jaunā nodokļu sistēma, kurā sapinušās ne tikai privātās, bet arī valsts iestādes. Kā nu katrs māk, tā cenšas nodokļu slogu mazināt. Taču visā šajā jūklī pazūd ikdienas darba darītājs. Kā atzina kāds preses pārstāvis, jukas tikai turpināsies. Darbā pieņems citus pastniekus, kamēr viņi apzinās maršrutus, pienākumus, cietēji būs klienti.



Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-