Lemānas dominatori

Pievienots: 27. martā 2014 12:31 | Autors: Artis Eglītis, laikrakts "AutoInfo" | Komentāri: (0)

Audi deviņu gadu laikā izdevās radīt leģendu un nokļūt tur, kur pirms tam bija tikai Ferrari un Porsche – uzvarēt Lemānā septiņas reizes. Bez tam mēs droši varam saukt Audi R sēriju par 21. gadsimta sākuma veiksmīgāko garo distanču sacīkšu automašīnu. Pavisam kopā Audi R8 piedalījās 77 sacīkstēs un izcīnīja 61 uzvaru, no tām piecas – Lemānas 24 stundu braucienā. Tad stafeti pārņēma Audi R10, kura kontā jau ir divas Lemānas uzvaras, vēl vairāki mazāka mēroga panākumi, un tā karjera plānota vismaz līdz 2010. gadam.


Nedrošais sākums

1998. gadā Audi izlemj piedalīties ALMS prototipu sacīkšu seriālā un Lemānas 24 stundu braucienā nākamgad, taču nav īsti skaidrs, kādai automobiļa konstrukcijai dot priekšroku. Tādēļ tiek uzbūvēti četri Audi: divi prototipi R8C ar slēgto virsbūvi, kas konstruēti koncernam piederošajā britu firmā RTN (Racing Technology Norfolk) un pārstāv Audi Lielbritānijas filiāli, un divi vaļējie prototipi R8R, kas tapuši vācu nodaļas un Itālijas Dallara firmas kopdarbā un formāli pārstāv Reinholda Jesta komandu Joest Racing, lai gan saņem pilnu rūpnīcas atbalstu. Abiem izmantots Audi V8 cilindru 3,6 litru motors ar divām turbīnām, apmēram 440 kW jaudu un 650 Nm griezes momentu. Dizains gan katram modelim ir citāds: glītāks izskatās britu variants R8C, no kura, starp citu, vēlāk taps elegantais Bentley EXP Speed 8. Vaļējais modelis Lemānas konfigurācijā sasniedz 335 km/h, slēgtais teorētiski spēj pat 350 km/h.


1999. gada Lemānā abas britu coupe izstājas, bet it kā necilie vācu rodsteri finišē trešajā un ceturtajā vietā, liekot saprast, ka turpmāk tiem derēs tikai uzvara. Skaidrs, ka britu R8C programma tiek iesaldēta, bet tālāku evolūciju piedzīvo tieši R8R konstrukcija, ko turpmāk sauks vienkārši par Audi R8. Tiesa, uz 2000. gadu pašlikvidējas vairāki nopietni konkurenti (BMW, Mercedes Benz, Toyota, Nissan, McLaren), vienkārši pametot šo sporta veidu un atvieglojot dzīvi debitantam ar četriem riņķiem uz deguna.

Nospiedošais triumfs

Audi sacīkšu komandas veidošanā un 2000. gada mašīnu gatavošanā ņemta vērā izturības sacīkšu veterāna Reinholda Jesta lielā pieredze. Audi R8 V8 cilindru 3596 kub.cm darba tilpuma DOHC konfigurācijas motoram ar divām turbīnām jauda ir 455 kW, maksimālais griezes moments – 813 Nm. Pagaidām vēl izmantota parastā degvielas iesmidzināšanas sistēma, kas jau pēc gada atdos savu vietu progresīvajai tiešajai benzīna iesmidzināšanas sistēmai. Uzstādīta sekvenciālā sešpakāpju ātrumkārba. Audi R8 pārstāv automašīnu klasi LMP 900, kas nozīmē, ka tas ir sacīkšu prototips ar vaļējo virsbūvi un minimālo masu 900 kg. Atšķirībā no slēgtajiem prototipiem tiem drīkst izmantot platākas riepas, taču jāsamierinās ar mazāka diametra restriktoru, kas ierobežo motora jaudu.

Glītā kevlara monokoka tipa virsbūve, kas tapusi Dallara cehā Itālijā, pamatā krāsota sudrabota, kas jau kopš Hitlera laikiem ir tradicionāla vācu sacīkšu automobiļiem, taču katram no trim Audi ir citas krāsas dizaina akcenti – vienam sarkani, otram dzelteni, trešajam melni. Līdz ar to Lemānas finišā visas trīs automašīnas izveido stilizētu Vācijas karogu. Pēc 24 stundām pārsvars par konkurentiem ir vairāk nekā nospiedošs, uzvar ekipāža, kurā pārmaiņus brauc piloti Franks Bīla, Toms Kristensens un Emanuēle Pirro. Starp citu, pirms tam jaunais Audi R8 uzvar jau savās pirmajās sacīkstēs – Sebringas 12 stundu braucienā 2000. gada pavasarī.

Jauna barošanas sistēma

2001. gada modeļa galvenā atšķirība: 3,6 litru biturbo motoram pirmo reizi tiek uzstādīta tiešā degvielas iesmidzināšanas sistēma FSI (Fuel Startified Injection), un Audi R8 kļūst par pirmo sacīkšu automobili pasaulē ar šādu dzinēja barošanu. FSI sistēma ļauj samazināt degvielas patēriņu (Audi nobrauc 15 Lemānas apļus ar vienu 100 litru bāku), iegūt lielāku jaudu pie zemākiem apgriezieniem, kā arī uzlabot motora atsaucību uz pilota komandām. Tas panākts ar to, ka benzīns sadegšanas kamerā tiek iesmidzināts ar ļoti lielu spiedienu vairākos slāņos atkarībā no dzinēja darba režīma: sveces elektroda tuvumā viena gaisa un benzīna proporcija, degkameras malās – cita. Rezultātā motora jauda ir 455 kW, bet precīzs maksimālais griezes moments nav zināms. Firma apgalvo, ka tas pārsniedzot 700 Nm. Tātad skaidrs, ka virsotnes griezes moments ir samazinājies, taču tas ir palielinājies plašā zemo un vidējo apgriezienu diapazonā. Citiem vārdiem, FSI sistēma ļauj padarīt līdzenāku un plakanāku griezes momenta līkni.

900 kilogramīgais sacīkšu rodsters Audi R8 teorētiski sasniedz maksimālo ātrumu 350 km/h un uzrāvienu no nulles līdz 100 km/h 3,2 sekundēs. Degvielas patēriņš sacīkšu režīmā ir 46,9 litri uz 100 kilometriem, taču konkurentiem šis rādītājs ir vēl krietni lielāks. Tieši motora ekonomiskums ļauj Audi komandai elastīgāk plānot sacīkšu stratēģiju un taktiku, atkal panākot nospiedošu pārsvaru pār citām komandām. Lemānā atkal uzvar Bīla, Kristensens un Pirro. Tiesa, komandas trešā mašīna līdz finišam netiek, taču tās vietu ieņem Bentley, kas būtībā ir slēgtais Audi R8C, tikai uzlabots par tā paša VAG koncerna naudu.

Atkal tas pats

Uz 2002. gadu tiek veikti pavisam nelieli uzlabojumi FSI sistēmas motorā, kā arī virsbūves aerodinamikā. V8 cilindru (leņķis starp četrvārstu cilindru galvām – 90 grādi) 3,6 litru motora jauda (455 kW, neoficiāli avoti min arī 485 kW) un griezes moments palikuši tādi paši (vismaz 700 Nm) – labu nav vajadzīgs uzlabot. Dzinēja iespējas tāpat ierobežo divi 32,4 mm diametra restriktori, abām Garrett turbīnām spiediens limitēts līdz 1,67 bāriem. Pakaļējie riteņi tiek piedzīti caur sešpakāpju sekvenciālo Ricardo ātrumkārbu un bloķējamu lameļu tipa diferenciāli.

Monokoks un virsbūves paneļi izgatavoti no oglekļa šķiedras. Audi R8 garums ir 4,65 metri, platums – tieši divi metri, augstums – mazliet vairāk par metru. Degvielas tvertnes tilpumu (100 litri) un automašīnas masu (900 kg) nosaka Lemānas sacīkšu tehniskie noteikumi. Neatsperoto masu taupīšanas nolūkos 18 collu riteņi kalti no magnija, bet bremžu diski izgatavoti no oglekļa šķiedras. Bremzēšanas spēka sadalījumu pa riteņiem pilots var mainīt pats no savas kabīnes. Lai atvieglotu pilota darbu sacīkšu diennakts garumā, stūres iekārta aprīkota ar pastiprinātāju. Visiem riteņiem ir neatkarīgā piekare ar dubultajām šķērssvirām un regulējamiem gāzes amortizatoriem. Audi R8 maksimālais ātrums Lemānas brauciena konfigurācijā ir 354 km/h (treniņos uzrādīti “tikai” 338 km/h), lai gan ar citiem zobratiem ātrumkārbā un zemu aerodinamiskā piespiedējspēka regulējumu teorētiski iespējami pat 370 km/h, jo šīs pašas automašīnas piedalās arī citās, īsākās izturības sacīkstēs, piemēram, ALMS seriālā Amerikā.

Sportiskā ziņā Audi R8 padara Lemānas sacīkstes pavisam neinteresantas, jo vācu sudraba bultas atkal neatstāj sāncenšiem ne mazākās cerības. Pat uzvarētāja ekipāža ir tā pati, kas jau divus iepriekšējos gadus: vācietis Bīla, dānis Kristensens un itālietis Pirro. Arī otrā un trešā vieta – Audi komandai.


Bentley vai Audi?

2003. gadā Audi rūpnīcas komanda aiziet no Lemānas sacīkstēm, kur jau pirms tam sasniegusi hat-trick (trīs uzvaras pēc kārtas). Turpmākajos gados tā sola koncentrēties vienīgi uz ALMS sacīkstēm, kur Reinholda Jesta vadībā atkal grauj sāncenšus lupatu lēveros. Tehniskie noteikumi mēģina trakos vāciešus apturēt un liek tiem iemontēt mazāku 30,7 mm diametra gaisa ieplūdes restriktoru 32,4 mm ierobežotāja vietā. Tas samazina motora jaudu līdz apmēram 410 kW, bet griezes momentu – līdz 700 Nm. Nekādas tālejošas sekas gan šis lēmums nedod, un Audi dzīve daudz grūtāka nekļūst. Tikmēr Eiropā Audi R8 vietā stājas Bentley EXP Speed 8.


Britu firmas sporta prototipu projekts sākas tajā pat brīdī, kad tiek slēgta Audi R8C programma. Pēc tam, kad skaidrs, ka automobiļa konstrukcija prasa tālāku pilnveidošanu, 1999. gada decembrī firmā RTN tiek uzsākta otrās paaudzes sacīkšu coupe konstruēšana, pagaidām ar Ford Cosworth motoru. No 2000. gada rudens šis prototips pamazām pārtop par Bentley ar to pašu V8 cilindru 3,6 litru biturbo Audi motoru, kāds bija 1999. gada Lemānas sacīkšu bolīdiem. Atšķirībā no Audi tiek izmantota cita, šķērsām novietota īsāka Xtrac firmas sešpakāpju ātrumkārba ar sekvenciālo pneimatisko pārslēgšanu, ko vieglāk iekombinēt jaunajā slēgtajā virsbūvē. Bentley EXP Speed 8 ir mazliet vieglāks, jaudīgāks un ar garāku riteņu bāzi nekā Audi. Kopš debijas reizes Lemānā 2001. gadā Bentley varam uzskatīt par tādu kā Audi fārmklubu.

2002. gadā Bentley EXP Speed 8 motora darba tilpums palielināts līdz četriem litriem, bet konvenciālā degvielas iesmidzināšanas sistēma nomainīta ar tiešo DI iesmidzināšanu pēc Audi parauga ar visiem no tā izrietošajiem labumiem (labāku griezes momenta un jaudas līkni, mazāku degvielas patēriņu, precīzāku reakciju uz pilota komandām). Savukārt 2003. gadā Bentley uz neilgu laiku kļūst par Audi slavas mantinieku, jo abas minētās firmas ietilpst VAG koncernā. Slēgtais zaļais prototips Bentley EXP Speed 8, kas uzvarēja Lemānā 2003. gadā, būtībā ir par VAG līdzekļiem pārveidots Audi R8C ar uzlabotu četrlitru motoru un pie tā stūres sēdēja tie paši Audi piloti, tikai nevis pelēkos, bet gan zaļos kombinezonos.


Atgriešanās

Audi aiziešana no Lemānas līdzinās Raimonda Paula aiziešanai no Mikrofona dziesmu aptaujas 80. gados – it kā vairs oficiāli nepiedalās, tomēr uzvar tāpat. Audi rūpnīcas komanda de jure dodas pelnītā atpūtā, bet savus R8 bolīdus atstāj privātajām komandām, kas ar F-1 ekspilotiem Džoniju Herbertu un Alanu Maknišu pie stūres turpina graut visus citus Judd, Dallara un MG gan ALMS sacīkstēs, gan nesen izveidotajā Le Mans Endurance prototipu čempionātā. Tiesneši cītīgi domā par R8 padarīšanu lēnāku un sāk cīnīties ar aerodinamiku, kā arī samazina benzīnbākas tilpumu. 2004. gada Audi R8 atšķiras ar šaurāku, mazāk efektīvu pakaļējo antispārnu (divu metru vietā pilnā mašīnas platumā tagad tikai 1,8 metri) un mazāku degvielas tvertni (80 litri Eiropā, 90 litri ASV sacīkstēs). Jauda paliek 410 kW robežās, griezes moments – tāpat ap 700 Nm.


Tā dēvētajām privātkomandām atstātie Audi R8 arī 2004. gadā padara Lemānas 24 stundas par viena aktiera teātri, okupējot visu pirmo trijnieku; uzvar Japānas filiāles auto ar Seidzi Aras, Rinaldo Kapello un Toma Kristensena ekipāžu.


Un vēlreiz

2005. gadā dīleru komandas pēdējo reizi piedalās sacensībās ar neuzvaramo pensionāru Audi R8, kas tehniskajos noteikumos skaitās pie vecajiem auto, tātad tam piespiedu kārtā palielināta masa (līdz 950 kg) un vēl ierobežota jauda (līdz 388 kW). Tas neko nelīdz: “vecais automobilis” ir ātrāks par visiem jaunajiem, un Lemānas diennakts braucienā uzvar Jurki Jarvi Lehto, Marko Verners un Toms Kristensens. Nu beidzot ir miers, jo nākamajam gadam Audi gatavo pilnīgi jaunu auto un grasās atgriezties ar pilnvērtīgu rūpnīcas komandu. Pirmajā gadā jauna mašīna taču nespēs uzvarēt, turklāt vēl dīzelis!



Sacīkšu dīzelis

Spēja gan, bez tam nevis jūnijā Lemānā, bet jau debijas reizē 2006. gada martā Sebringas 12 stundu sacīkstēs ASV (to paveic Rinaldo Kapello, Toms Kristensens un Alans Maknišs). Tā jaunais Audi R10 TDI kļūst par pirmo dīzeļauto, kam izdevies uzvarēt prototipu sacīkstēs. Tiesa, 2006. gada sezonas pirmajā pusē Amerikas trasēs joprojām paralēli piedalās arī vecais labais Audi R8 un turpina uzvarēt: savu karjeru tas beidz 1. jūlijā, arī ar uzvaru ALMS posmā, ko atved Maknišs un Kapello. Toties vasarā Lemānā rūpnīcas komandas jaunie Audi R10 TDI bez variantiem pārspēj privātos Pescarolo: pirmie ir Franks Bīla, Emanuēle Pirro un Marko Verners.


Par Audi lepnumu pamatoti kļūst V12 cilindru DOHC četrvārstu dīzelis ar 5,5 litru darba tilpumu un 90 grādu leņķi starp galvām. Tam ir alumīnija cilindru bloks un karteris, taču motors tāpat iznāk krietni smagāks (260 kg) par veco 3,6 litru benzīnnieku, kas svēra vien 150 kg. Unikāli dīzelim izmantota eļļošanas sistēma ar sauso karteri, bet pret kūpēšanu un melnajiem dūmiem inženieri cīnās ar milzīga degvielas iesmidzināšanas spiediena un pretkvēpu filtru palīdzību. Audi R10 TDI iznāk sacīkšu mašīnai neierasti klusa. Bailēs par pārkaršanu izmantoti daudz lielāki radiatori, nekā līdz tam. Ar divām Garrett turbīnām motora jauda ir 478 kW, griezes moments pārsniedz 1100 Nm!

Pēc Audi projekta Itālijas firma Dallara uzbūvē pilnīgi jaunu karbona monokoku, kura nesošie elementi vienlaikus pilda ārējā apšuvuma funkcijas korpusa vidusdaļā. Lai ietilpinātu lielo motoru, riteņu bāzi pagarina par 25 cm līdz nepilniem trim metriem, taču R8 un R10 garums neatšķiras (tāpat 4650 mm). Virsbūve iznāk zemāka (1030 mm pret 1080 mm) nekā Audi R8 un ar atšķirīgu dizainu un aerodinamiku, lai gan kopējie apveidi var šķist līdzīgi. Galvenā R10 pazīšanas zīme ir cita tipa priekšējais antispārns atsevišķi un piekares sviru plūsmvirzis atsevišķi ar spraugu pa vidu (Audi R8 bija vienots plūsmvirzis un antispārns).

Transmisiju veido keramikas sajūgs ZF Sachs un jauna Xtrac piecpakāpju pārnesumkārba ar pneimatisko pārslēgšanu. Pietiek ar pieciem ātrumiem, jo dzinējs ir daudz elastīgāks nekā mazāka darba tilpuma benzīnnieks. Karbona bremžu diski bija jau Audi R8, bet R10 tie aprīkoti ar gaisa ietvariem kā F-1 mašīnai: Lemānas skatītāji vairs nevar priecāties par sarkani nokaitētām bremzēm. Hidrauliskā stūres pastirpinātāja vietā tagad Audi izmanto elektrisko, bet pilota darbu vēl atvieglo elektroniskā traction control sistēma. Atbilstīgi 2006. gada tehniskajiem noteikumiem Audi R10 sver vismaz 925 kg un aprīkots ar 90 litru tilpuma degvielas tvertni.


Mazāka bāka

2007. gada Audi R10 TDI modificē gan brīvprātīgi, gan piespiedu kārtā. Pie pēdējiem “uzlabojumiem” jāmin konkurentu pieprasītā degvielas tvertnes samazināšana, kas nivelētu dīzeļdzinēja priekšrocības: Audi R10 TDI Lemānas režīmā vidēji patērē 40 l/100 km, bet konkurenti ar benzīnmotoru – ap 50 l/100 km. Tādēļ degvielas tvertnes tilpumu dīzeļiem (Audi un Peugeot) ierobežo līdz 81 litram. Lai samazinātu masu, krāsas vietā uz korpusa līmē plānu krāsainu plēvi. Oficiāli R10 tāpat sver 925 kg, taču neoficiāli tiek minēta 931 kg masa. Konstruktori cenšas padarīt smago dīzeli vienlaikus vieglāku un jaudīgāku, turklāt tādu, kas maigāk reaģētu uz pilota komandām. Ar jaunām degvielas sprauslām iegūti 499 kW (neoficiāli, rūpnīcas datos tāpat parādās 478 kW). Ar to pietiek, lai Lemānas konfigurācijā nodrošinātu maksimālo ātrumu 325 km/h. Jaunajai modifikācijai pārstrādāta priekšpuses aerodinamika, citādā veidā organizēta gaisa pievade radiatoriem, bet nopietnākās izmaiņas ietvertas riteņu piekarē.


Tiesa, togad Audi vairs tik viegli neklājas. ALMS čempionātā tas sāk ciest zaudējumus no vieglākajām un kompaktākajām Porsche, kas gan piedalās citā klasē (LMP 2). Lemānas 24 stundu sacīkstēs norisinās Goliāta cīņa ar Goliātu, kurā viegli neklājas nedz Peugeot, nedz Audi. Pieredze un veiksme gan atkal ir Audi pusē: tāpat kā pērn uzvar Bīla, Pirro un Verners. Tā šajos gados izcīnītas septiņas uzvaras Lemānā, kas ir lielisks arguments ielas superkāra Audi R8 reklāmā. Kam gan svarīgi, ka šai jaunajai ielas automašīnai nav absolūti nekāda sakara ar tāda paša nosaukuma sacīkšu prototipu?

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-