Nissan 350Z : jumtu nost!

Pievienots: 5. maijā 2006 05:00 | Autors: Agnis Krauja | Komentāri: (0)

Nissan 350Z divvietīgā auto salons, gluži kā āriene, ir ieturēts sportiskā stilā, vienlaicīgi radot mājīguma un drošības sajūtu.

Mūsu nepastāvīgā klimata dēļ kabrioleti uz Latvijas ceļiem sastopami samērā reti. Šāda tipa mašīnas pie mums var uzskatīt par vairāk vai mazāk stilīgas izrādīšanās un izpriecu rīku, nekā praktisku transportlīdzekli. No vienas puses, Latvijas apstākļos kabrioleta izvēle ir visai neloģiska, bet, no otras puses, var teikt, ka automašīnas iegādē jebkurā gadījumā emocijām ir liela nozīme. Auto ar noņemamu jumtu izvēlas pietiekami atraktīvi un dzīvespriecīgi ļaudis, kam tas ir arī pašizteiksmes veids.

Ideja par sporta auto tirgus apgūšanu Nissan parādījās 1966.gadā. Uzņēmuma darbinieki sāka darbu pie konceptauto, kuram tika dots nosaukums 240Z. Kaut gan automašīnas jauda bija tiem laikiem iespaidīga, pirmsākumos Nissan Z tika radīts kā lēts divvietīgs automobilis, kas paredzēts izklaides braucieniem. Nissan 240Z kļuva par ekskluzīvu auto vidusšķirai un pārdošanas fenomenu Savienotajās Valstīs.

Tātad Nissan Z šogad varam apsveikt jubilejā, kuru svinēsim kopā ar jaunāko šīs saimes modeli – kabrioletu, kas radīts uz veiksmīgās sporta kupejas 350Z bāzes.

Kopš savas pirmās publiskās parādīšanās Nissan 350Z ir savācis veselu prestižu apbalvojumu buķeti, tostarp “Gada sportiskākais auto 2004” Latvijā. Eiropā interese par Z-car, kā to dēvē modeļa fani, bija tik liela, ka pirmie 1000 automobiļi tika izpārdoti jau pusgadu pirms oficiālā tirdzniecības sākuma.

Kaut arī viena no Nissan prioritātēm, izstrādājot 350Z, bija dizains, koncerns ir pieturējies pie pamatvērtībām, izveidojot auto, kas līdzinās savam priekšgājējam – 300ZX, kurš 1990.gadā Amerikā ieguva visas iespējamās  balvas, iekļuva pasaules labāko automašīnu Top 10 un žurnāla Automobile Magazine Visu zvaigžņu sarakstā.

350Z ir intriģējošs retro un mūsdienu stila apvienojums. 350Z ārienei raksturīgas gludas virsmas, asi stūri un augsta viduslīnija, no kuras izaugušas spilgti izteiktas riteņu arkas. Tās automašīnai piešķir agresīvu izskatu. Pārkare pār asīm ir ļoti neliela, it īpaši priekšā, kur virsbūve virzienā uz priekšējiem riteņiem sašaurinās. Savukārt aizmugure plūstoši izbeidzas ar praktiski nemanāmu spoileri.



Divvietīgā auto salons, gluži kā āriene, ir ieturēts sportiskā stilā, vienlaicīgi radot mājīguma un drošības sajūtu. Varbūt pareizāk šo salonu būtu nosaukt par kokpitu. Sēdekļi ir sportiski cieti un diezgan pašauri, ierobežotas regulācijas iespējas garenvirzienā, tāpēc liela auguma vadītājam varētu rasties problēmas. Stūre regulējama tikai augstumā, un tā pārvietojas kopā ar spidometra un tahometra pulksteņu skalu. Nissan 350Z ir labi aprīkots: ksenona priekšējie lukturi, sešu kompaktdisku mainītājs, apsildāmi spoguļi, klimata kontrole, seši gaisa spilveni, ESP, bremžu pretbloķēšanas sistēma un elektroniskais bremžu spēka sadalītājs (EBD).

Jā, šī ir automašīna tikai diviem, bet kabrioleta gadījumā tas nebūt nav uzskatāms par trūkumu, jo ekstravaganto bezjumta braukšanu faktiski jebkurā auto pilnvērtīgi var baudīt tikai divi braucēji. Komforta uzlabošanai, braucot ar noņemtu jumtu lielā ātrumā, aiz sēdošo mugurām ir īpašs vēja aizsargekrāns, un sānu logus labāk turēt paceltus. Jumta pacelšanai vai nolaišanai pašam braucējam savi spēciņi nav jāizmanto. Nospiežot panelī jumta pacelšanas pogu, ja tik ir nospiests bremžu pedālis, jumts automātiski izlokās no bagāžnieka, atliek tikai to nofiksēt ar rokturi virs atpakaļskata spoguļa. Jāsaka, ka sajūta, braucot ar jumtu, ir visai klaustrofobiska, un vēl tie stieņi kas atrodas pavisam tuvu deniņiem… taču labāk tā, nekā braukt bez jumta spēcīgā lietusgāzē. Tomēr šis ir tipisks vasaras auto.

Klasiskā stilā būvētās aizmugures piedziņas sporta auto Nissan 350Z dzinējs gadiem ilgi ir atradies starp pasaules labākajiem spēka avotiem - 3,5 litru V6 motors, kura maksimālā jauda ir 280 zirgspēku pie 6200 apgr/min. Vislielāko griezes momentu 363 Nm tas sasniedz pie 4800 apgr/min. Maksimālais ātrums ir elektroniski ierobežots 250 km/h. Paātrinājuma sasniegšanai 0-100 km/h paiet 5,9 sekundes, neskatoties uz vērā ņemamo mašīnas svaru. Salīdzinājumam: Audi TT līdz simtam ieskrienas 6,1 sekundē, bet Mazda RX-8 – 7,1 sekundē. Ieskrējienam līdz 100 jūdzēm stundā, jeb 160 km/h, 350Z vajadzīgas 14,2 sekundes. Šāds rādītājs Nissan spēkratu padara līdzvērtīgu Porsche Boxster S. Labākai dinamikai 350Z ir speciāli aprīkots ar Brembo bremžu sistēmu ar ventilējamiem diskiem uz visiem četriem riteņiem, un tā nav tikai dekorācija, jo ar ātrumu 100 km/h braucošs 350Z pilnībā apstājas pēc 2,5 sekundēm. Lai apjaustu Nissan 350Z patieso raksturu, pietiek ar to nobraukt 100 metrus. Mašīnas stūres iekārta ir ļoti precīza un ātra, gatava palīdzēt vadītājam, kurš uzdrošinājies pamodināt mašīnā gulošo zvēru. Mazāk pieredzējušiem vadītājiem palīdzēs arī standarta aprīkojumā iekļautā pretizslīdēšanas sistēma ESP. Dzinēja tonis agresīvs, bet patīkams, var just, ka skaņa nāk no auto sirds, nevis no sacaurumotiem izplūdes trumuļiem. Ar šādu motora dziesmu liekas, ka audioaprīkojums kabrioletā ir lieks. Bet tas ir pietiekami jaudīgs, lai pilsētas sastrēgumā varētu iejusties “DJ Trakā suņa” lomā un uzspiest savu mūziku līdzcilvēkiem.

Teim, kuri nolems iegādāties šādu auto, diezin vai prātā būs degvielas patēriņš. Ar 80 litriem degvielas bākā būtu iespējams nobraukt nedaudz vairāk par 800 kilometriem, taču tikai gadījumā, ja brauc saudzīgā manierē.

Kopumā ņemot, kā būtiskākos 350Z plusus būtu jāmin automašīnas izklaidējošo raksturu, dinamiku, vadāmību un  stūres iekārtu. Savukārt pie trūkumiem jānorāda šaurība salonā, liekais svars un bagāžas nodalījuma ietilpība, salīdzinot ar tiešajiem konkurentiem. Tomēr tieši kabrioleta versijā Nissan savus konkurentus pārspēj – 350Z ir stilīgākais izskats un no sportisko emociju, ātruma un vadāmības viedokļa tas liekas nepārspējams.



5.06 (113)

Komentāri:

Par šo rakstu vēl nav izteikts neviens komentārs
Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-