Alumīnija skarabejs Stout Scarab.

Pievienots: 22. augustā 2013 21:03 | Autors: Andris Vilks | Komentāri: (2)

Vēlāk to nodēvēs par automobili, kas apsteidza laiku, pirmo minivenu un pat automobiļu art-deko ikonu. Bet 1932.gadā, kad amerikāņu aviokonstruktors Viljams B.Stouts (William Bushnell Stout) to nodeva publikas vērtējumam, potenciālie pircēji Scarab uztvēra ar lielu piesardzību.








Automašīnas virsbūves forma bija ārkārtīgi neparasta un vienlaicīgi atgādināja gan lidmašīnas spārna profilu, gan vaboli-skarabeju, ko apliecina augstāk minētās vabolītes figūriņa-simbols, kas izvietojies centrā precīzi pa vidu abiem galvenajiem lukturiem. 


Stouts savā projektā centās ieviest no aviācijas aizgūtos risinājumus un uzbūvēt patiešām ļoti īpašu automobili – īstu nākotnes auto. Daļēji tas arī izdevās, jo neskaitot uzkrītošo ārieni automašīnas konstrukcijā bija vairāki novatoriski jaunievedumi. Spēkrata virsbūve bija veidota no alumīnija, bet jaudīgais Ford astoņcilindru dzinējs bija novietots aizmugurē un aizsegts ar plato radiatora resti. Pateicoties garajai riteņu bāzei un komponējumam ar aizmugurē novietoto motoru, Scarab salonam bija pilnīgi taisna grīda un liela iekšējā platība. Scarab varēja lepoties ar to, ka tam kā pirmajam automobilim pasaulē tika uzstādīta pilnībā neatkarīga piekare. Arī salona iekārtojums bija visai neordinārs – aizmugurē bija novietots plats divmetrīgs dīvāns, vidējās rindas sēdekļus, kas vairāk atgādināja lidmašīnas krēslus, varēja pagriezt, bet pie sienas stiprinājās nolaižams galdiņš. Konstruktors paziņoja, ka Stout Scarab tiks ražots ierobežotā sērijā, pēc iepriekšējiem pieteikumiem. Mičiganas štata rūpnīcā plānoja uzbūvēt līdz pat simts automobiļiem. Neskatoties uz visnotaļ pozitīvajām atsauksmēm presē Scarab tomēr piemita, kāds izteikts trūkums – 5000 dolāru lielā cena, kas bija vesela bagātība, ja ņem vērā, ka grezns un ultra moderns Chrysler automobilis tolaik maksāja 1345 dolārus. Pavisam tika uzbūvēti deviņi Scarab automobiļi, kuru vidū identisku nebija.


 

Komentāri:

Akmentins - 23. augustā 2013 16:11

Vābels kas vābels :)))

Viesis: Zutis - 23. augustā 2013 16:13

Dizains pa pirmo ! Vismaz pamanīts tika.

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-