Braukšanas eksāmens ar automātisko ātrumkārbu.

Pievienots: 14. februārī 2012 13:02 | Autors: CSDD | Komentāri: (11)

Pirmo reizi Kurzemē notika eksāmeni B kategorijas vadītāju tiesību iegūšanai auto vadīšanai ar automātisko ātrumkārbu.


Liepājā pirmo reizi notika eksāmeni transportlīdzekļu vadīšanai ar automātisko ātrumkārbu.

10.februārī, Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Liepājas nodaļā pirmo reizi Kurzemē notika eksāmeni B kategorijas vadītāju tiesību iegūšanai auto vadīšanai ar automātisko ātrumkārbu. Tādējādi šobrīd Latvijā ir jau 137 autovadītāji, kuriem ir tiesības vadīt tikai ar automātisko pārnesumkārbu aprīkotus vieglos spēkratus. Savukārt kopējais B kategorijas vadītāju skaits Latvijā ir vairāk nekā 740 tūkstoši.

Pagājušajā piektdienā Liepājā vadītāja tiesības braukšanai ar automātisko ātrumkārbu saņēma trīs jaunie braukt gribētāji. Šādā gadījumā eksāmena kārtība un cena neatšķiras no ierastās procedūras un izmaksām, taču braukšana jākārto ar auto, kas aprīkots ar automātisko ātrumkārbu un sekmīga eksāmena rezultātā jaunais vadītājs saņem apliecību ar 78.ierobežojumu kodu. Tas nodrošina tiesības vadīt transportlīdzekli tikai ar automātisko  pārnesumkārbu. Minētais kods ir vienāds visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tādēļ ar šādām tiesībām ir iespēja vadīt auto arī ārpus Latvijas. Savukārt, ja šis vadītājs vēlāk vēlēsies vadīt auto ar mehānisko pārnesumkārbu, tad CSDD būs jānokārto attiecīgais braukšanas eksāmens (bez autoskolas kursu apmeklēšanas) un jāapmaina tiesības.

Iespēju kārtot eksāmenu B kategorijas vadītāja apliecības iegūšanai braukšanai ar automātisko ātrumkārbu CSDD nodrošina kopš pagājušā gada augusta. Braukšanas eksāmeni līdz šim bija notikuši tikai Rīgā un Daugavpilī, bet pagājušajā piektdienā – pirmo reizi Kurzemē – Liepājā. Eksāmenu kārtošanu ar automātisko ātrumkārbu gan Rīgā, gan ārpus galvaspilsētas nodrošina viena CSDD automašīna. Tā pēc pieprasījuma dodas uz CSDD nodaļām, kas sniedz vadītāju kvalifikācijas pakalpojumus, nodrošinot iespēju kārtot eksāmenu iepriekš nokomplektētai vismaz septiņu cilvēku grupai.

Savukārt ceturtdien, 9.februārī, CSDD Liepājas nodaļā topošajiem autovadītājiem bija iespēja veikt iepriekš plānotu braukšanas iemaņu pārbaudes braucienu. Tā ir iespēja brīvprātīgi kārtot B kategorijas braukšanas eksāmenu „izmēģinājuma režīmā” un pēc tam saņemt skaidrojumu no inspektora par pieļautajām kļūdām un neprecizitātēm, kā arī saņemt protokolu ar vērtējumu. Kā liecina CSDD līdzšinējā un citu valstu pieredze, „izmēģinājuma eksāmens” ir noderīgs gan topošajiem autovadītājiem, gan pieredzējušiem braucējiem, kā arī profesionāliem autovadītājiem.

Statistika liecina, ka apmēram 70% vadītāju Latvijā, kuriem ir tiesības vadīt spēkratu ar automātisko ātrumkārbu, ir sievietes, savukārt vislielākais šādu tiesību īpašnieku īpatsvars ir cilvēki vecuma grupā līdz 30 gadiem.



Foto: Agita Bulle saņem B kategorijas (ar 78.kodu) tiesības auto vadīšanai ar automātisko ātrumkārbu, Liepāja, 2012.gada 10.februāris.

 

Komentāri:

Viesis: žanis - 14. februārī 2012 20:20

Nu un vai šāds skaitās pilnvērtīgs šoferis?
Fui, neatbalstu.

Viesis: liesminja - 11. februārī 2016 13:58

Dzirdēju, ka autoskolā Eksperts arī var kārtot B kategoriju http://autoskola-eksperts.com/b-kategorija-cenas/ uz automātu, un viņiem esot ļoti labi instruktori.

Viesis: Krista - 3. jūnijā 2016 12:04

Re kādu es rakstu uzgāju http://autoskola-eksperts.com/csdd-eksamens/

Viesis: Ansis - 18. novembrī 2016 15:43

Es kāreiz pabeidzu autoskolu, mācoties braukt uz automāta - https://autoskola-eksperts.com/b-kategorijas-iegusana/

Viesis: Laine - 26. decembrī 2016 13:51

Vērtīga informācija tiem kas vēlas iegūt B kategoriju - http://bkategorija.com/

Viesis: Krista - 8. maijā 2017 09:40

Iesaku apskatīt šo vietni, lielisks palīgs autoskolu izvēlē - https://autoskolas-riga.lv

Viesis: Laila - 12. janvārī 2018 10:26

Nezinu, ieguvu pati manuālās kārbas tiesības, bet draudzene te https://krustojumi.lv/b-kategorija ieguva tiesības vadīt automātisko kārbu, tikai labus vārdus varam teikt par instruktoriem un pasniedzējiem!

Viesis: Normunds - 3. augustā 2018 23:28

Iesaku www.krustojumi.lv/b-kategorija. Lieliski un atsaucīgi pasniedzēji.

Viesis: Kate - 26. augustā 2018 15:48

Iesaku https://www.bkategorija.com/! Noteikti foršākā vieta Rīgā ar labāko administrāciju, pasniedzējiem un instruktoriem, kur apgūt B kategoriju

Viesis: Ance - 28. augustā 2018 21:15

Iesaku ieskatīties https://www.autoskolas-riga.lv/. Noderīga informācija par autoskolām

Viesis: Lilita - 8. decembrī 2018 10:32

Vērtīga informācija tiem, kas kārto tiesības - https://burnickis.lv/b-kategorija/

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-