4 sekunžu distance līdz motociklam.

Pievienots: 18. aprīlī 2011 12:06 | Autors: Renault Media | Komentāri: (1)

Ja jūs uz ceļa redzat motociklu, ieteicams saglabāt vismaz četru sekunžu distanci, respektīvi, distancei jābūt lielākai kā ar jums priekšā braucošo automašīnu. Motociklu un mopēdu vadītāji nereti lēni samazina braukšanas ātrumu tā vietā, lai strauji nobremzētu, tāpēc autovadītāji, kas atrodas aiz tiem, nevar paļauties uz to, ka, iedegoties sarkanajai gaismai luksoforā, motocikls vai mopēds tūdaļ apstāsies. Vēl lielāka uzmanība jāievēro, ja motociklists ved pasažieri. Šādā gadījumā motocikls papildu svara dēļ un gaisa pretestības dēļ būs lēnāks un nestabilāks*.

 

Laika posmā no aprīļa līdz septembrim uz cēliem motociklistus un mopēdistus var sastapt ļoti bieži, tāpēc autovadītājiem vajadzētu saglabāt īpašu uzmanību.

„Pretēji automašīnu vadītājiem, motociklistus un mopēdistus nepasargā braucamrīka virsbūve, drošības spilveni vai drošības jostas. Tāpēc, pamanot uz ceļa mopēdu vai motociklu, vajadzētu iedomāties, ka tas ir cilvēks, nevis braucamrīks,” iesaka Zbignievs Veseli (Zbigniew Weseli), Renault Braukšanas Skolas direktors.

Īpaša uzmanība jāvelta, ja pamanāt, ka motociklists vai mopēdists pārvietojas ar pasažieri. Vēl viena persona uz braucamrīka papildus svara un kustību dēļ ievērojami maina braucamrīka dinamiku. Tas nozīmē novēlotu braukšanas uzsākšanu, garāku bremzēšanas distanci un ilgāks citu transportlīdzekļu apdzīšanas laiks. Pārvadājot pasažierus, motociklu vadītājiem nepieciešama lielāka telpa manevru veikšanai.

Lai gan spēja izveicīgi manevrēt ir viena no galvenajām, kas raksturo motociklu un mopēdu vadītājus, it īpaši pie zemākiem ātrumiem, jāatceras, ka arī motociklistiem ne vienmēr būs iespēja laikus atbrīvot ceļu autovadītājiem. „Autovadītājiem būtu jāsaprot, ka papildu manevru veikšana ne vienmēr nozīmē bezrūpīgu vai agresīvu braukšanu, jo reizēm tā ir nepieciešamība, lai izvairītos, piemēram, no šķēršļiem uz ceļa virsmas,” norāda Renault Braukšanas Skolas instruktori.„Jums vajadzētu ievērot papildus uzmanību, analizējot situāciju, it īpaši sastrēgumos, kā arī mainot braukšanas joslas un veicot kreiso pagriezienu,” iesaka Renault Braukšanas Skolas instruktori. Noteikti jāatceras, ka motociklisti un mopēdisti var nonākt tā dēvētajā „aklajā zonā”, pilnībā pazūdot no lielāku automobiļu redzesloka.Lai Latvijā saņemtu mopēda autovadītāja apliecību, ir jābūt sasniegušam 14 gadu vecumu**. Tas nozīmē, ka lielākā daļa mopēdu vadītāju ir nepilngadīgi un nepieredzējuši, un citiem ir jāievēro papildu uzmanība.

Kā galvenie motociklu un mopēdu dēļ izraisīto ceļu satiksmes negadījumu iemesli parasti ir neatbilstošs braukšanas ātrums, neievērota droša distance ar citiem transportlīdzekļiem un braukšanas joslu maiņa.


Drošas braukšanas principi autovadītājiem:

• Domājiet par motociklu tā, it kā tas būtu cilvēks, nevis pārvietošanās līdzeklis;

• Rūpīgi skatieties apkārt, it sevišķi krustojumos, mainot braukšanas joslas un veicot kreiso pagriezienu;

• Ieturiet vismaz 4 sekunžu distanci līdz priekšā braucošajam motociklam;

• Uzmanieties no motocikliem un mopēdiem ar pasažieriem;

• Dodiet viņiem telpu brīvi veikt manevrus;

• Atcerieties: mopēdu vadītāji bieži ir nepilngadīgi un līdz ar to – nepieredzējuši!


Drošas braukšanas pamatprincipi motociklu un mopēdu vadītājiem:

• Vienmēr izmantojiet ķiveri — tas attiecas arī uz pasažieri;

• Jūsu tērpam vajadzētu ietvert atstarojošus elementus;

• Atrodiet tādu atrašanās vietu joslā, kas padara Jūs visiem redzamu;

• Brīdiniet par saviem nodomiem – vienmēr izmantojiet visiem zināmus signālus;

• Atcerieties, ka Jūsu braucamrīks „uzvedas citādi”, ja aizmugurē ir pasažieris.




* Avots: Motociklu Drošības Nodibinājums (ASV)

** Avots: Ceļu satiksmes drošības direkcija

 

Komentāri:

Viesis: jrhpbiifl - 13. oktobrī 2011 20:33

Yg5EeH <a href="http://rmqkkylvxofx.com/">rmqkkylvxofx</a>, [url=http://kjasyxthasrx.com/]kjasyxthasrx[/url], [link=http://mejsevyrhpov.com/]mejsevyrhpov[/link], http://ptyzeuzvggwh.com/

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-