Jaunas prasības kravas automobiļu vadītājiem

Pievienots: 8. septembrī 2009 12:11 | Autors: CSDD | Komentāri: (1)

Vadītājiem būs jānokārto paplašināti teorētiskais un praktiskās braukšanas eksāmeni, bet papildus apmācība autoskolā nebūs obligāta...



No 2009.gada 10.septembra, izpildot  ES Direktīvas prasības Latvijā, tāpat kā visās citās Eiropas Savienības valstīs, tiek ieviestas izmaiņas kvalifikācijas prasībās profesionālajiem kravas automobiļu vadītājiem.

Jaunās prasības no  iepriekšminētā datuma stājas spēkā attiecībā uz personām, kas iegūst C1, C1E, C vai CE kategorijas vadītāja kvalifikāciju un vēlas strādāt kā profesionāli kravas automobiļu vadītāji. Latvijā ir ieviests visvienkāršākais un lētākai kvalifikācijas iegūšanas variants, ko pieļauj ES Direktīva - vadītājiem būs jānokārto paplašināti teorētiskais un praktiskās braukšanas eksāmeni, bet papildus apmācība autoskolā nebūs obligāta. Profesionālās darbības veikšanai nepieciešamās zināšanas vadītāji varēs apgūt pašmācības ceļā vai brīvprātīgi apmeklējot autoskolu, vai citu apmācības iestāžu piedāvātos kursus. Teorētiskajā eksāmenā, papildus satiksmes noteikumiem, topošajiem vadītājiem tiks pārbaudītas zināšanas par, piemēram, darba un atpūtas laika sadalījumu, kravu pārvadāšanas normatīvajiem aktiem, robežu šķērsošanas formalitātēm u.tml. Bet braukšanas eksāmens tiks pagarināts līdz 1.5 stundai. Ja pārbaudījums tiks nokārtots sekmīgi, iegūtā kvalifikācija vadītāju apliecībā tiks atzīmēts kods „95”. Tas nozīmēs, ka kravas automobiļa vadītājs drīkstēs pārvadāt kravu visās ES dalībvalstīs.

Savukārt vadītāji, kas C kategorijas vadītāja kvalifikāciju ieguvuši pirms 2009.gada 10.septembra, varēs turpināt strādāt kā profesionāli kravas automobiļu vadītāji. Viņiem, tāpat kā jaunajiem profesionālajiem kravas automobiļu vadītājiem, līdz 2013.gada 10. septembrim būs jāiziet regulārās apmācības kursi 35 stundu apjomā un jāturpina tie apmeklēt ne retāk kā reizi 5 gados. Eksāmenu kārtošana kursu beigās nav paredzēta. Jāpiebilst, ka jaunā sistēma ir tāda pati, kā pirms gada ieviestā kārtība D kategorijas vadītāja apliecības iegūšanai.

Autovadītāji, kas ar kravu pārvadājumiem nenodarbosies profesionāli, līdzīgi kā iepriekš varēs saņemt C kategoriju vadītāju kvalifikāciju. Šajos eksāmenos izmaiņas nav paredzētas.

Komentāri:

Viesis: Dainis - 3. augustā 2015 16:06

Tagad nesen atkal bija atkārtotas izmaiņas. Sīkāk lasi te: http://vipautoskola.lv

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-