1. septembris kā valsts eksāmens satiksmes drošībai.

Pievienots: 31. augustā 2010 19:34 | Autors: Juris Zvirbulis, LAMB | Komentāri: (1)

1.septembris atnāk ne tikai ar prieku, satraukumu un nostaļģiju par kārtējo aizvadīto vasaru, bet tas ir arī viens no nopietnākajiem gada eksāmeniem satiksmes drošībai.

Bērniem, kas visu vai daļu vasaras pavadījuši ārpus pilsētas, nepieciešams aklimatizācijas laiks galvaspilsētā un citās Latvijas lielākajās pilsētās, un tikai pieaugušo, vecāku, skolotāju, par satiksmes drošību atbildīgo amatpersonu iespējās ir padarīt šo aklimatizācijas periodu pēc iespējas īsāku un drošāku.

Tieši mācību gada pirmajās dienās novērtēsim reālo satiksmes drošības situāciju un atbildīgo amatpersonu, ceļu un pašvaldības policijas spēju nodrošināt pilsētā kārtību un mazināt potenciālos draudus mazajiem satiksmes dalībniekiem, kuriem vasaras vējš joprojām galvā. Tiek solīta pastiprināta autovadītāju kontrole un ātruma ierobežojumi pie skolām, kurus cita starpā kontrolēs arī fotoradari. Tomēr cik zināms, tad reāli darbojošos fotoradaru pagaidām ir maz, toties skolu Rīgā gandrīz simts.

Jānovērtē pašvaldības policijas aktivitātes un sadarbība ar ceļu policiju. Tieši kopēja un saskaņota rīcība dotu nopietnāku ieguldījumu satiksmes drošības stiprināšanā.

Daudz esam dzirdējuši kareivīgu amatpersonu retoriku par nesaudzīgo cīņu pret pārkāpējiem. Pirmajās septembra dienās varēsim reāli novērtēt vai retorikai ir arī ietekme un mūsu bērnu drošību. Tajā pat laikā jāatgādina, ka par bērnu drošību kopējā satiksmē jārūpējas ne tikai septembra sākumā, bet visu gadu.

Ne jau visu jāprasa no varas pārstāvjiem, kas bieži ir spiesti cīnīties pret sekām. Lai novērstu satiksmes pārkāpumu un negadījumu cēloņus, satiksmes kultūra, organizācija un skolēna vieta tajā būtu jāapmāca skolā, kā atsevišķa programma un priekšmets. Pie kam skolu vadībai rūpīgi jāpārdomā kā šādu priekšmetu mācīt, lai tas būtu saistošs un interesants bērniem, ne tikai formāla satiksmes populārāko noteikumu nolasīšana.

Parasti mācību gads beidzas ar valsts eksāmeniem, tomēr satiksmes drošībai tie jau ir mācību gada pirmajās dienās, un vērtēšanas komisijā būsim mēs visi, gan pieredzējuši autobraucēju, gan riteņbraucēji, gan mazi un lieli kājāmgājēji.

Sargāsim savus bērnus un regulāri pārrunāsim kā uzvesties uz ielas!


Juris Zvirbulis,

Latvijas Automoto biedrības prezidents,

Ceļu satiksmes drošības padomes loceklis

Komentāri:

Viesis: Joyce - 26. jūnijā 2011 10:31

That's not just the best answer. It's the besetst answer!

Lietotāja vārds:

Drošības kods: Captcha Image Verification

Autorizēšanās


Meklēšana

 

Auto servisu meklēšana

Iznācis novembris/decembris AutoInfo!

AutoInfo

Degvielas cenas

DUSE95E98DDGāze
XXX0.0000.0000.000-
YYY0.0000.0000.000-
ZZZ0.0000.0000.000-